[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Oulu - Viquipèdia

Oulu

De Viquipèdia

Oulu
Escut d'Oulu
(En detall)
Localització
Situació d'Oulu a Finlàndia
Estat
• Província
• Regió
Finlàndia Finlàndia
Oulu
Ostrobòtnia del Nord
Llengua oficial finès
Superfície 449,2 km²
Altitud 0 - 60 m
Població 
  • Densitat
130.459 hab.
290,43 hab/km²
Coordenades 65° 0′ 50″ N, 25° 28′ 1″ E / 65.01389, 25.46694(i) 65° 0′ 50″ N, 25° 28′ 1″ E / 65.01389, 25.46694
Distàncies 550 km de Hèlsinki
Formació
Fundació
 
1605
Dirigents:
• Alcalde/ssa:

Matti Pennanen
Web

Oulu (finès) o Uleåborg (en suec) és una ciutat i municipi d'uns 130.000 habitants a la província d'Oulu i de la regió Nord Ostrobotnia, a Finlàndia. És la ciutat més gran i important de Finlàndia del nord, i la sisena més gran del país. La taxa de creixement de la població és comparable amb la de la Regió Metropolitana d'Hèlsinki.

Oulu a l'hivern
Oulu a l'hivern

Taula de continguts

[edita] Història

Oulu va ser fundat el 8 d'Agost del 1605 per el rei Carles IX de Suècia davant del castell construït a l'illa de Linnansaari. Això passà desprès dels acords de pau favorables amb els russos, que va treure l'amenaça que ells poguessin atacar la regió per via del principal canal marítim est-oest, el riu Oulu (les afores van ser poblades molt abans). Oulu està situat al costat del Golf de Botnia, a la desembocadura del riu Oulu, una antiga zona comercial. Un dels orígens del nom Oulu és una paraula en la llengua sami que significa crescuda, però hi ha altres suggerències. Oulu ha sigut la capital de la província d'Oulu des de 1776.

[edita] Economia

Per ser conegut pel salmó, Oulu s'ha desenvolupat en un important centre competencial en el camp de l'alta tecnologia, particularment en informàtica i tecnologia de la salut. Altres indústries importants són la refineria de la fusta, i l'indústria del paper i l'acer. La Universitat d'Oulu està situada 6 Km al nord del centre de la ciutat. L'Aeroport d'Oulu, situat en el municipi veí d'Oulunsalo, és el segon més concorregut de Finlàndia.

[edita] Cultura

Els articles culturals d'exportació més coneguts de la ciutat d'Oulu són Air Guitar World Championships (Campionats mundials de guitarra d'aire), Mieskuoro Huutajat (també conegut com l'home cridaner), i la banda de metal Sentenced.

La ciutat d'Oulu celebra el seu 400è aniversari aquest any (2005).

[edita] Distàncies

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Oulu