[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orfebreria - Viquipèdia

Orfebreria

De Viquipèdia

Anell egipci al Museu del Louvre
Anell egipci al Museu del Louvre
Collaret micènic, segle XII a.C.
Collaret micènic, segle XII a.C.

Orfebreria és el treball artístic realitzat sobre utensilis o adorns de metalls preciosos.

Els metalls que constituïxen els objectes d'orfebreria pròpiament dits són eminentment la plata i l'or o una barreja d'ambdós que a l'antiguitat es deia electró. Amb aquests metalls es fabriquen ja des d'edats molt remotes utensilis molt variats com atuells, peces d'adorn, joies, monedes, estàtues seguint l'estil, la ornamentació i el gust propis de l'època i de la nació que els elabora, com pot observar-se recorrent les principals civilitzacions.

[edita] Orfebreria prehistòrica

Les primeres troballes van ser senzilles peces d'or que daten del període neolític seguides molt aviat de les de plata, coure i bronze, a l'obrir-se l'edat que rep el nom d'aquests últims metalls. Els objectes que es van llaurar amb dits materials consistien en diademes llises, gruixos braçalets i collarets rígids d'una peça, acabada per boles piriformes, altres collarets formats per enfilalls de boles perforades i, anells i arracades de forma circular senzilla.

La ornamentació de tals joies, quan existeix, és purament geomètrica i es limita a solcs rectes i en ziga-zaga, dents, circulets, punts fets a martell, etc. Com cosa excepcional, existeix de l'antic Egipte algun ganivet de sílex amb guarnició i beina d'or, ornamentades amb florons i figures d'animals.

Es van llaurar també de coure i de bronze agulles, ganivets i armes diferents en forma de fletxes, espases i destrals amb alguna ornamentació geomètrica al puny i amb un tremp i cort bastant fi a la fulla.

A la Península Ibèrica, sobretot a Galícia, s'han trobat bons exemplars de dits braçalets, collarets i arracades d'or, alguns d'ells amb aplicacions de filigrana que podrien ser de l'època de l'art ibèric pròpiament dit.