[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Oleta i Èvol - Viquipèdia

Oleta i Èvol

De Viquipèdia

Oleta
Olette
Localització

Localització del Conflent respecte dels Pirineus Orientals Localització d'Oleta respecte del Conflent


Municipi de la comarca del Conflent
Estat
• Regió
• Departament
• Districte
• Cantó
França
Llenguadoc-Rosselló
Pirineus Orientals
Prada
Oleta
Gentilici Oletí, oletina
Superfície 28,95 km²
Altitud 630 m
(màx.:2.361 mín.:563)
Població (1999)
  • Densitat
345 hab.
11,92 hab/km²
Coordenades 42° 33′ 22″ N 2° 16′ 14″ ECoordenades: 42° 33′ 22″ N 2° 16′ 14″ E

Oleta i Èvol (en francès i oficialment Olette) és un municipi de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord. Administrativament és una comuna francesa del departament dels Pirineus Orientals. És la capital del cantó d'Oleta.

El municipi es va formar el 1827 per la integració en l'antic municipi d'Oleta del municipi d'Èvol. Actualment, a més del poble d'Oleta comprèn també els pobles d'Èvol i de Tuïr d'Èvol, el castell d'Èvol i la Bastida d'Oleta. Recentment, s'ha construït també dins el terme, la central d'Oleta, que aprofita l'aigua del riu Tet i és la més important fàbrica d'electricitat dins el Conflent.

[edita] Oleta

El poble d'Oleta ([u'letə] o [əw'letə]) està situat a l'esquerra del riu Tet, a la confluència amb els rius d'Èvol i de Cabrils. És un dels pobles més vitals en aquesta zona de la comarca. Està situat a la vora de la carretera RN116, que es correspon amb l'antiga Via Confluentana i disposa d'una estació ferroviària del Tren Groc.

Els seus habitants s'anomenen oletins o de vegades oletencs, però el sobrenom pel que són coneguts és el de menjacebes.

A la dreta del Tet hi trobem l'antiga Bastida d'Oleta i el veïnat homònim. Es correspon amb una fortalesa que es construí com a residència per als vescomtes d'Èvol i de la que es conserven importants restes. L'antic veïnat de la Poma es trobava a la riba esquerra del riu Tet, aigua avall d'Oleta i prop de la Bastida.

[edita] Èvol

El poble d'Èvol (estàndard: [ˈeβul], local: [ˈɛβul]]) està situat a la riba del riu Èvol, afluent del Tet, a les Garrotxes del Conflent. A la vora d'aquest riu, aigua amunt, trobem també el llogaret de Tuïr d'Èvol. Al nord del poble hi trobem les ruïnes del castell d'Èvol, seu del vescomtat d'Èvol.

Els seus habitants són els evolencs, també coneguts pel sobrenom de cargols.

[edita] Enllaços externs