Nombre d'Avogadro
De Viquip??dia
El nombre d'Avogadro o constant d'Avogadro (en honor d'Amedeo Avogadro) ??s el nombre de entitats que hi ha en un mol. El seu s??mbol ??s NA o L. Antigament, es definia com al nombre d'??toms de carboni-12 que hi ha en 0,012 kg de carboni-12. La constant d'Avogadro es pot aplicar a qualsevol entitat. Correspon al nombre d'??toms o mol??cules necessari per aplegar una massa o quantitat de mat??ria equivalent a la massa at??mica relativa o molecular en grams d'aquest material. Per exemple, la massa at??mica relativa del ferro es 55,847; per tant, NA ??toms de ferro tenen una massa de 55,847 grams.
Tamb?? podem dir doncs que en 1 mol de fotons n'hi ha la constant d'Avogadro de fotons.
De fet, la constant d'Avogadro ??s el factor de conversi?? entre grams (g) i unitats de massa at??miques (u)
Taula de continguts |
[edita] Valor num??ric
El valor recomanat per la constant d'Avogadro ??s 6.022 141 79 (30) ??1023 mol-1. Per simplificar, se sol arrodonir a 6,022??1023, que ??s suficient per la majoria d'aplicacions.
[edita] Connexi?? amb les masses de neutrons i protons
Un ??tom de carboni-12 consta de 6 protons i 6 neutrons (que tenen aproximadament la mateixa massa), i 6 electrons (de massa negligible, en comparaci?? a protons i neutrons). Per tant, semblaria l??gic esperar que tant un mol de protons com un mol de neutrons haurien de tenir una massa d'un gram. En realitat, la massa at??mica del protons ??s de 1,00727 uma, i NA protons tindrien una massa de 1,00727 g. De manera semblant, un mol de neutrons t?? una massa de 1,00866 g. Aix??, sembla que un mol de carboni-12, incloent 6 mols de protons, neutrons, i electrons, tindria una massa lleugerament superior a 12 g. Aquesta discrep??ncia s'explica utilitzant la teoria de la relativitat de Albert Einstein. La formaci?? del nucli at??mic, unint protons i neutrons mitjan??ant la for??a nuclear forta, implica un alliberament d'energia for??a important. D'acord amb l'equival??ncia entre massa i energia, el nucli tamb?? decreix en massa, en comparaci?? amb les part??cules constituents separades. En el cas del carboni-12, aix?? fa que un mol sigui igual a 12 g.
[edita] Hist??ria
Avogadro no va fer cap intent de calcular el nombre que ara porta el seu nom, per?? va ser el primer a adonar-se que el volum d'un gas ideal ??s proporcional al nombre de mol??l??cules, circumst??ncia molt relacionada amb el fet que el nombre d'Avogadro sigui una constant. El primer que el va calcular va ser el f??sic Johann Josef Loschmidt el 1865.
[edita] Lectura addicional
- Journal of Physical and Chemical Reference Data, 28 (1999) 1713.
[edita] Enlla??os externs
Algunes curiositats sobre el nombre d'Avogrado (angl??s)
Definici?? de la IUPAC de la constant d'Avogadro (1997)(angl??s)
Valor recomanat de la constant d'Avogadro. CODATA. (2006)