[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nikolai Rimski-Kórsakov - Viquipèdia

Nikolai Rimski-Kórsakov

De Viquipèdia

Nikolái Rimski-Korsakov
Nikolái Rimski-Korsakov

Nikolái Andréievitx Rimski-Korsakov o Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov, (en rus Николай Андреевич Римский-Корсаков), (Tikhvin, 18 de març de 1844 - Lyubensk, 21 de juny de 1908), compositor rus i professor de música clàssica, particularment conegut per la seua fina orquestració, la qual potser va estar influenciada per la seua sinestèsia. Les seues composicions més famoses són El vol del borinot i Shéhérazade.

[edita] Biografia

Va néixer a Tikhvin, prop de Nóvgorod, en una família aristocràtica. Rimski-Korsakov va demostrar el seu talent artístic des d'una edat molt primerenca, però va estudiar en el Col·legi Naval Imperial Rus a Sant Petersburg i posteriorment es va allistar a la Marina Russa.

No va ser fins que va conèixer a Mili Balakirev que va començar a concentrar-se més seriosament en la música. Balakirev el va animar a compondre i li va donar classes quan no estava en alta mar. A través de Balakirev, Rimski-Korsakov també va conèixer altres compositors com ara Cesar Cui, Alexander Borodin i Modest Mussorgski, junt als que que més tard formaria el "Grup dels Cinc" i del que en fou el verdader impulsor. Mentre es trobava a la marina, va compondre una simfonia, la primera composta per un rus. També va compondre l'obra orquestral Sadko el 1867 i l'òpera La noia de Pskov el 1873, abans de renunciar al seu càrrec militar.

Rimski-Korsakov i altres membres del "Grup dels Cinc" sovint van col·laborar o van editar composicions d'altres autors. En particular després de la mort de Mussorgski el 1881, Rimski-Korsakov es va prendre el treball de revisar moltes obres de Mussorgski per a publicar-les i executar-les. Per exemple, l'obra Una nit en la Muntanya Pelada de Mussorgski va ser arranjada per Rimski-Korsakov i és la versió que actualment s'interpreta. En aquell temps, l'estil de Mussorgski era considerat massa feréstec i poc refinat, i Rimski-Korsakov va sentir la necessitat d' arranjar les obres del seu amic. No obstant, l'opinió crítica respecte de Mussorgski amb el transcurs del temps ha canviat i s'ha revalorat la seua originalitat. Rimski-Korsakov va fer altres revisions, com ara Borís Godunov.

El 1871, malgrat haver sigut autodidacta, es va convertir en professor de composició i orquestració en el Conservatori de Sant Petersburg. Ací va ensenyar a molts compositors que més tard aconseguirien renom internacional, com per exemple Alexander Glazunov, Sergei Prokofiev i Igor Stravinski.

Va escriure un Tractat d'orquestració que va ser mundialment utilitzat pels estudiants de composició durant tot el segle XX, però que en l'actualitat s'ha abandonat pel fet que els exemples d'instrumentació estan presos només d'obres pròpies de Rimski-Korsakov (la qual cosa limita la gamma de possibilitats d'aprenentatge de l'alumne).

Tomba de Rimski-Korsakov al cementiri de Tikhvin
Tomba de Rimski-Korsakov al cementiri de Tikhvin

Va continuar component prolíficament, produint molts treballs orquestrals, incloent les famoses obres Shéhérazade i Capritx espanyol (1887). També va escriure quinze òperes, com La núvia del tsar (1899), Kashey l'immortal (1902), El conte del tsar Saltan (1903) i La ciutat invisible de Kitege (1907). A aquesta òpera pertany el fragment El vol del borinot, que s'ha arranjat posteriorment per a diverses agrupacions d'instruments. Entre la seua música litúrgica ortodoxa russa trobem l'obra a capella Litúrgia de Sant Joan Crisòstom.

El 1905 Rimski-Korsakov va ser cessat del seu càrrec de professor a Sant Petersburg a causa de les seues opinions polítiques. Això va provocar una sèrie de dimissions dels seus camarades membres de la facultat, i gràcies a això va ser reincorporat a càrrec seu. La controvèrsia política va continuar en 1907 amb la seua òpera El gall d'or, que era un atac a la Rússia Imperial i que va ser prohibida des de la seu estrena.

Cap al final de la seua vida, Rimski-Korsakov va emmalaltir d'angina i va morir a Lyubensk el 21 de juny de 1908. Va ser soterrat en el cementeri de Tikhvin del monestir Alexander Nevski, en Sant Petersburg, Rússia.

[edita] Biografia

[edita] Enlllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Nikolai Rimsky-Korsakov