[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nevill Francis Mott - Viquipèdia

Nevill Francis Mott

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1977)

Nevill Francis Mott ( Leeds, Anglaterra 1905 - Milton Keynes 1996 ) fou un físic i professor universitari anglès guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1977.

[edita] Biografia

Va néixer el 30 de setembre de 1905 a la ciutat anglesa de Leeds. Estudià física al Clifton College de Bristol i al St. John's College de la Universitat de Cambridge. Inicià la seva tasca docent a la Universitat de Manchester, per passar posteriorment per Cambridge i Bristol. El 1954 ingressà al Laboratori Cavendish de la Universitat de Cambridge, on hi restà fins el 1971.

El 1936 fou nomenat membre de la Royal Society, i el 1962 la reina Elisabet II del Regne Unit li concedí el títol de cavaller de l'Imperi Britànic (sir). A la dècada de 1960 fou nomenat president del grup britànic present a les Conferències Pugwash de Ciència i Afers Mundials.

Mott morí a la població de Milton Keynes, situada al comtat anglès de Buckinghamshire, el 8 d'agost de 1996.

[edita] Recerca científica

Inicià la seva recerca científica a Cambridge sota les ordres de R.H. Fowler, per posteriorment ampliar coneixements a Copenhaguen sota la direcció de Niels Bohr i finalment a Göttingen al costat de Max Born. Inicilament se centrà en explicar teòricament l'efecte de la llum en una emulsió fotogràfica i contornejar la transició de substàncies metàl·liques als estats no-metàl·lics, el que es coneix com a transició de Mott.

El 1965 inicià les seves investigacions sobre el ferromagnetisme i la superconductivitat, investigacions per les quals fou guardonat l'any 1977 amb el Premi Nobel de Física al costat de Philip Warren Anderson i John Hasbrouck van Vleck.

[edita] Enllaços externs