[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Neil Alden Armstrong - Viquipèdia

Neil Alden Armstrong

De Viquipèdia

Neil Armstrong
Neil Armstrong

Neil Alden Armstrong (nascut el 5 d'agost de 1930) va ser pilot de proves, astronauta i el primer ésser humà en caminar sobre la Lluna.

Armstrong va néixer prop de Wapakoneta, Ohio, i va servir a la Guerra de Corea. Al 1950, va ser enviat a Corea on va volar en 78 missions de combat des del portaavions USS Essex en un Grumman F9F Panther. Va rebre la Medalla de l'Aire i dues Estrelles Daurades. Va assistir a la universitat de Purdue, on fou membre de les fraternitats Phi Delta Theta i Kappa Kappa Psi, on es va llicenciar en enginyeria aeronàutica al 1955. Més tard, va cursar el màster d'enginyeria aeroespacial a la universitat de Southern Califòrnia.

Armstrong va esdevenir llavors pilot de proves de la NACA (National Advisory Committee for Aeronautics), predecessora de la NASA a l'estació de vol d'alta velocitat del Centre de Recerca de Vol Dryden, ubicat a la base de les forces aèries d'Edwards a Califòrnia. Armstrong va realitzar un total de set vols en prototip North American X-15, assolint una alçada de 207.500 peus (més de 63 quilòmetres) i velocitats Mach 5,74 (més de 7.000 km/h.) en el X-15-1. Va deixar el Centre de Recerca de Vol amb un total de 2.450 hores de vol en més de 50 tipus d'aeronaus.

Del 1960 al 1962 va estar involucrat com a pilot en el programa de planejador orbital X-20 Dyna-Soar.

[edita] Carrera com a astronauta

Armstrong va ser seleccionat per la NASA com a astronauta al 1962. Va servir de pilot comandant de reemplaçament per a la missió Gemini 5 al 1965.

Va comandar la càpsula Gemini 8, missió en la qual es va aconseguir el primer acoblament de dues naus en òrbita, al 1966, però la missió es va avortar poc despres de l'acoblament per un mal funcionament dels impulsors de maniobra. Va ser el pilot comandant de reserva per a la missió Gemini 11 al 1966. També va servir com a comandant de la tripulació de reserva de la missió orbital Apollo 8 al 1968.

Armstrong va estar apunt de morir durant un entrenament en un vehicle de recerca lunar (LLRV) el 6 de maig de 1969.

El juliol de 1969, Neil Armstrong va comandar la missió d'allunatge Apollo 11, junt amb Edwin “Buzz” Aldrin, pilot del mòdul lunar i Michael Collins, pilot del mòdul principal.

La missió Apollo 11 va ser llançada des de Cap Kennedy, Florida el 16 de juliol del 1969. L'allunatge, la mes impressionant fita tecnològica de la història, va tenir lloc el 20 de juliol del 1969. Durant l'allunatge, Armstrong va prendre el control manual del mòdul lunar LM “Eagle” i va evadir una àrea rocosa per realitzar un allunatge més segur. Les seves primeres paraules a la Lluna van ser: “Houston, aquí base de la tranquil·litat. L'àguila ha aterrat.”. Les primeres paraules que es van rebre de la Lluna, però, van ser de Buzz Aldrin: “Llum de contacte”. Hores després, Armstrong va sortir del LM, convertint-se així en la primera persona en trepitjar el terra de la Lluna, i va dir la frase que passaria per sempre a la història: “És un petit pas per l'home, però un pas gegant per a la humanitat.”

La tripulació de l'Apollo 11 va retornar sana i estalvia a la Terra el 24 de juliol del 1969 amb la ovació del món sencer.


[edita] Trivialitats

  • Al passeig de la Fama de Hollywood, Armstrong i els seus companys de tripulació van rebre una estrella “rodona” especial.
  • Al maig del 2005, Neil Armstrong es va veure involucrat en una inusual batalla legal amb el barber Marx Sizemore. Despres de tallar-li els cabells, Sizemor va vendre'n una part a un col·leccionista per la suma de 3.000 dòlars americans, sense el consentiment del propi Armstrong. Armstrong va denunciar al barber i el va instar a retornar els cabells o entregar els beneficis a una obra de caritat.
  • Hi ha un petit cràter a la lluna que porta el nom d'Armstrong, en honor seu, prop del lloc d'allunatge de l'Apollo 11.
  • Hi ha la falsa creença en alguns països àrabs que Neil Armstrong es va convertir a l'Islam després de caminar damunt la Lluna.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Neil Alden Armstrong