[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nawal al-Sa'dawi - Viquipèdia

Nawal al-Sa'dawi

De Viquipèdia

Nawal al-Sa'dawi, també escrit Nawal El Saadawi, (en àrab: نوال السعداو ى) ( Kafr Tahla, Egipte 1931 ) és una esciptora, metgessa i activista feminista egípcia.

[edita] Joventut

Va néixer el 27 d'octubre de 1931 a la ciutat de Kafr Tahla, població propera al riu Nil, en una família acomodada d'Egipte, i de ben jove patí la mutilació dels òrgans genitals femenins. Va estudiar medicina a la Universitat de El Caire, on es va graduar el 1955.

[edita] Activitat social

Treballant com a metge a Kafr Tahla va observar les dificultats i desigualtats que enfronten les dones rurals. Després d'intentar protegir a una dels seves pacients de la violència domèstica, Sa'dawi va ser enviada a El Caire. En aquesta ciutat va aconseguir esdevenir Directora de Salut Pública i es va reunir amb el seu tercer marit, Sherif Hetata, el qual havia estat pres polític durant 13 anys.

Sa'dawi, però, va ser acomiadada del seu càrrec al Ministeri de Salut com a conseqüència de les seves activitats polítiques. Aquestes activitats també li van costar els càrrecs de cap de redacció d'un diari de salut i de Secretària General Adjunta de l'Associació Mèdica d'Egipte. Entre 1973 i 1976 va treballar en la investigació i la neurosi de les dones a la Universitat Ain Shams de la Facultat de Medicina de El Caire, i entre 1979 i 1980 va ser assessora de les Nacions Unides per al Programa de la Dona a Àfrica (CEP) i d'Orient Pròxim (CEPAO).

Vista com a polèmica i perillosa pel govern egipci, Sa'dawi va ser empresonada al setembre de 1981, juntament amb altres objectors de consciència a les idees polítiques del president Anwar al-Sadat. Va ser alliberada l'any següent, un mes després de l'assassinat del president.

L'any 1991, després de rebre amenaces de mort dels islamistes, s'exilià als Estats Units d'Amèrica, on passà a ser professora a la Universitat de l'Estat de Washington. El 1996 retornà a Egipte, des d'on ha continuat el seu activisme en favor dels drets de les dones, especialment a partir de la seva obra escrita.

L'any 2003 fou guardonada per la Generalitat de Catalunya amb el Premi Internacional Catalunya i el 2004 amb el Premi Nord-Sud concedit pel Consell d'Europa.

[edita] Enllaços externs