[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nasir al-Dawla Hasan ben Abul Haydja Abd Allah ben Hamdan - Viquipèdia

Nasir al-Dawla Hasan ben Abul Haydja Abd Allah ben Hamdan

De Viquipèdia

Nasir al-Dawla Hasan ben Abul Haydja Abd Allan ben Hamdan fou emir hamdànida de Mosul.

Hasan ben Abul Haydja Abd Allah fou des el 925 lloctinent del seu pare Abul Haydja a Mosul pero el 929, al fracassar el cop d'estat del pare, fou destituït del govern, si bé va poder conservar el govern d’algunes fortaleses a l’esquerra del Tigris.

Però aviat (930) fou nomenat governador de Mosul. Per intrigues dels seus oncles Nasr ben Hamdan i Said ben Hamdan va perdre el govern i nomes va conservar el de la part occidental del Diyar Rabia.

El 934 va recuperar el govern de Mosul i de tot el Diyar Rabia però altra cop en fou privat per les intrigues de Said i la ciutat fou ocupada pel visir Ibn Mukla. Hasan va fugir a Armènia, però va derrotar als seus rivals (també taghlibites) els Banu Habib i va recuperar Mosul el 935 i en fou confirmat pel califa Radi, amb les províncies de Diyar Bakr, Diyar Mudar i Diyar Rabia.

El Diyar Bakr estava en mans d’un ex-ofocial seu d'origen daylamita i el Diyar Mudar en mans dels qaisites i un oficial del califa. El 936, triomfant, va dominar tota la Djazira. El 936 va provar d’obtenir l'Azerbaidjan sense èxit.

L'amir al-umara (primer ministre) Badjkam el va voler deposar però va fracassar. Llavors Hasan va donar suport a un altre amir al-umara Ibn Raik i al califa al Muttaki, amenaçats per Ahmad al-Baridi, emir de Basra. El 942 Hasan, després de retornar al califa a Bagdad (4 de juny de 942), va fer assassinar a Ibn Raik i va ocupar el seu lloc. Llavors va rebre el títol de Nasir al-Dawla (defensor de la Dinastia) amb el que es conegut. El seu germà Ali que li va donar suport va rebre el títol de Sayf al-Dawla (Espasa de la dinastia).

El 943 l’oficial turc Tuzun es va revoltar i Hasan li va haver de deixar el poder. El califa va buscar la protecció del hamdànida però aquest fou derrotat per Tuzun i el califa va buscar altres suports (el ikhshídides d'Egipte) que no li van servir de res. Nasir al –Dawla va fer un acord el 944 amb Tuzun per el qual se li garantia el govern de la Djazira; altra cop va demanar el govern d'Azerbaidjan que no va obtenir.

El gener del 946 es va enfrontar sense èxit al buwàyhida Muizz al-Daula quant aquest va ocupar Bagdad, però també hi va arribar a un acord que li reconeixia el seu govern (i el buwàyhida el va ajudar inclòs durant una revolta de les pròpies tropes). El 949 i 958 Nasir i Muizz es van barallar per qüestions financeres (el pagament irregular del hamdànida). El 958 Nasir va fugir de Mosul davant el buwàyhida i es va refugiar amb son germà a Alep però els buwàyhides van arribar a un acord amb Sayf l'any següent per el qual Nasir era restablert però com a supeditat a sa germà. Nasir fou deposat altre cop per Muizz el 964, però al cap de poc va recuperar Mosul militarment amb l’ajut dels seus fills, però Muizz no va voler tractar amb Nasir i va negociar amb el seu fill Fadl Allah Abu Taghlib ben Hasan al-Ghadanfar, el fill gran.

El 967 Abu Taghlib i els seus germans (menys un anomenat Hamdan) van deposar al pare quant era a Ardumusht i van assolir el govern.

Nasir al-Dawla va morir dos anys després (969).