[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Narvik - Viquipèdia

Narvik

De Viquipèdia

Vista de Narvik des d'un turó proper.
Vista de Narvik des d'un turó proper.

Narvik és una població del comtat de Nordland, Noruega. El municipi, molt extens (2.029 km²), comptava amb 18.542 habitants l'1 de gener del 2004.

Tot i estar situada a 68° de latitud nord, Narvik gaudeix d'un clima no excessivament fred, com el de tota la costa noruega, gràcies a l'acció suavitzadora del Corrent del Golf. Així, el seu port, lliure de gel tot l'any, permet un accés permanent al Mar de Noruega. És per aquesta característica que hom construí una línia ferroviària que connecta la població amb Suècia (via de Kiruna i Luleå), a fi de poder exportar el mineral de ferro que se n'extreu (el transport marítim no és possible a través del Golf de Bòtnia perquè aquest es gela a l'hivern). Narvik és juntament amb la població russa de Murmansk el punt més septentrional on arriba el ferrocarril.

Durant la Segona Guerra Mundial, fou escenari d'importants enfrontaments. Per la seva posició i funció estratègica, expedicionaris aliats units a la 6a divisió noruega la reconqueriren poc després de la invasió nazi de Noruega (9 d'abril de 1940), si bé el posterior atac alemany contra França hi forçà l'enviament dels efectius estrangers el juny de 1940, deixant els noruecs incapaços de defensar-se, i capitulant novament als alemanys.

[edita] Enllaços externs