[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Narrador - Viquipèdia

Narrador

De Viquipèdia

El narrador és una entitat d'una història que és l'encarregat d'explicar-la al lector. És una de les tres entitats responsables d'una obra literària qualsevol, les altres dues són l'autor i el lector. L'autor i el lector habiten el món real mentre que el narrador només habita dins de la història narrada. L'autor ha de crear el món alternatiu i el lector l'ha d'interpretar. Ara bé, el narrador només existeix en el món de ficció i no es pot confondre amb l'autor.

Taula de continguts

[edita] Classificació

Es poden classificar els tipus de narrador segons diferents criteris, els que s'acostumen a utilitzar són el de posició respecte a allò que es narra o al seu punt de vista.

[edita] Segons la posició que pren respecte a la narració

[edita] Narrador homodiegètic

Homo significa igual i diegèsi història. És a dir, el narrador és protagonista de la història. Dins d'aquesta categoria podem trobar:

  • Narrador protagonista: Narra la seva història des de la primera persona.
  • Narrador testimoni: Narra la història des de la primera persona però sense ser el personatge principal, només descrivint els fets que li han passat a un altre protagonista des del seu punt de vista.

[edita] Narrador heterodiegètic

Hetero vol dir diferent. Així doncs, en aquest cas el narrador no és un personatge del relat. Podem distingir, des d'aquesta categoria, dos tipus de narrador.

  • Narrador omniscient: Aquell que explica una història de la qual ho coneix tot, fins i tot, els pensaments i sentiments més íntims dels personatges. Normalment no té opinió sobre els fets que succeeixen i es limita a descriure'ls. La seva funció és observar la història per explicar-la. Explica els fets des de la tercera persona.
  • Narrador objectiu: També denominat observador extern, narra des de un punt de vista en tercera persona, allò que es pot observar. Només descriu els signes externs, no els pensaments interns. Tan sols parla dels fets que qualsevol persona pot captar a través dels sentits i només mostra els fets, sense analitzar-los. És un tipus de narrador força present en la novel·la negra i policíaca.
  • L'alteració de narradors: