[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya - Viquipèdia

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

De Viquipèdia

El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya és una secció del Museu de Vilafranca del Penedès i ocupa una antiga casa-palau dels reis de la Corona d'Aragó.

Compta amb amplis fons propis, amb eines i estris antics i moderns, maquetes i models autèntics que reflecteixen l'evolució de la tecnologia aplicada a la vitivinicultura. Així, hom hi pot trobar àmfores, pitxells de ceràmica, copes d'estany i d'argent, exemplars de cristalleria de Bohèmia, Murano o La Granja de San Ildefonso, etc. També hi ha exemplars de l'artesania de la fusta i odres de pell, una bona col·lecció de porrons, etc.

Hi són reproduïts cellers i tavernes d'Egipte i de Roma, i també el celler del Monestir de Poblet.

També cal esmentar la col·lecció d'arts plàstiques on el vi ocupa un paper central, amb còpies molt notables d'artistes clàssics.[1]

[edita] Historia del Edifici

La seu central del Museu la trobem a la Plaça Jaume I, núms. 1 i 5. L'edifici principal és l'antic palau medieval de la corona catalanoaragonesa, construït entre els segles XII i XIII, i molt modificat ulteriorment. Fou adquirit per l'Ajuntament de Vilafranca el 1936 per ubicar-hi el Museu. Al seu costat s'hi ubica Cal Pa i Figues, un edifici adquirit posteriorment per al Museu i reconstruït completament entre 1966 i 1975. El primer dels espais es troba en plena reforma, mentre que al segon s'hi ha instal.lat l'exposició estable Tast de VINSEUM, a la planta baixa i s'han condicionat espais de magatzem i oficines.

La capella gòtica de Sant Pelegrí, contigua a l'anterior immoble, és un espai rehabilitat com a sala d'exposicions temporals del Museu. Cremada el 1934, transformada en monument als caiguts del bàndol franquista, no fou reconstruïda fins a començament dels anys vuitanta. El 28 d'agost de 2007 s'inaugurà l'actual reforma que ha permès millorar les instal·lacions i adequar-la a les exigències dels nous sistemes expositius.

A l'edifici del carrer de la Palma núm. 24, a cinc minuts del Palau Reial, el Museu hi té instal.lat el seu Centre de Documentació de la Vinya i el Vi i la resta d'arxius.

[edita] Referències

  1. Romaní i Olivé, Joan Maria: Diccionari del vi i del beure. Edicions de La Magrana, col·lecció Pèl i Ploma, núm. 21. Barcelona, desembre del 1998. ISBN 84-8264-131-X, plana 162.

[edita] Enllaços externs