[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Multiplexor i demultiplexor - Viquipèdia

Multiplexor i demultiplexor

De Viquipèdia

El multiplexor i el demultiplexor són, en l'electrònica digital, circuits utilitzats per a controlar el flux d'informació que equival a un commutador. Es diferencien en el nombre d'entrades i sortides.

[edita] Multiplexor

Bàsicament es compon de dues entrades de dades, una sortida de dades i una entrada de control. Quan l'entrada de control es posa a 0 lògic, el senyal d'entrada A és connectat a la sortida. En canvi si l'entrada de control es posa a 1 lògic, el senyal de sortida serà igual al senyal d'entrada B. Amb el mateix funcionament, es pot ampliar el nombre d'entrades, i en conseqüència, també el nombre d'entrades de control per a poder controlar-les.

La funció d'un multiplexor dóna lloc a diverses aplicacions:

  • Selector d'entrades
  • Per passar dades de sèrie a paral·lel
  • Transmissió multiplexada. Per una mateixa línia de connexió s'envien dades de diferents procedències.
  • Realització de funcions lògiques.

Si un senyal és multiplexat a l'inici de la cadena de comunicació ha de ser demultiplexat al final de la mateixa.

En el camp de les telecomunicacions el multiplexor s'utilitza com dispositiu que pot rebre diverses entrades i transmetre-les a un mitjà de comunicació compartit. per això el que es fa es dividir el medi de transmissió en diversos canals, per a que varis nodes es puguin comunicar al mateix temps.

Segons la forma en que es realitzi aquesta divisió del medi de transmissió existeixen diverses classes de multiplexació:

  • Multiplexació per divisió de freqüència: (MDF) o (FDM), aquest tipus de multiplexació és utilitzada generalment per sistemes de transmissió analògics. Mitjançant aquest procediment l'ample de banda del medi de transmissió és dividit en porcions, assignant cada porció a un canal.
  • Multiplexació per divisió de temps: (MDT) o (TMD), aquest tipus de multiplexació és utilitzada generalment per sistemes de transmissió digital. L'ample de banda total del medi de transmissió és assignada a cada canal durant fraccions de temps o intervals.
  • Multiplexació per divisió de codi.
  • Multiplexació per divisió de longitud d'ona: Aquesta tecnologia el que fa és multiplexar diversos senyals en una sola fibra òptica mitjançant portadores de diferent longitud d'ona utilitzant un làser o un LED.

[edita] Demultiplexor

Esquema lògic d'un demultiplexor de 2 entrades i 4 sortides
Esquema lògic d'un demultiplexor de 2 entrades i 4 sortides

Bàsicament es compon d'una entrada de dades, i dues sortides de dades (A i B), i una entrada de control (al contrari que el multiplexor). Quan l'entrada de control es posa a 0 lògic, el senyal d'entrada de dades és connectada a la sortida A; quan l'entrada d’habilitació es posa a 1 lògic, el senyal d'entrada de dades és la que es connecta a la sortida B. Igual que el multiplexor, amb el mateix funcionament es poden construir demultiplexors amb un major nombre de sortides i, en conseqüència, d'entrades de control.

La funció d'un multiplexor dóna lloc a diverses aplicacions:

  • Selector de sortides.
  • Converteix dades des del format sèrie al format paral·lel.
  • Transmissió multiplexada: Utilitzant les mateixes línies de connexió, es transmeten diferents dades.

Un senyal que està multiplexat cal ser demultiplexat a l'altre extrem i viceversa.

En el camp de les telecomunicacions el demultiplexor s'utilitza com a dispositiu que pot rebre un medi de transmissió compartit i transmetre'l a diverses sortides. Per tal d'aconseguir-ho, cal dividir el medi de transmissió en múltiples canals, per tal que diversos nodes puguin comunicar-se al mateix temps.