Ample de banda
De Viquip??dia
Entenem com ample de banda l???espai que tenim per transmetre una informaci??. Es podria fer una analogia amb el cabal d???aigua que pot passar per una canonada, on el di??metre d???aquesta sigui l???equivalent a l???ample de banda. Si el tub ??s m??s gruixut, podr?? passar m??s aigua (el cabal ser?? major), per tant m??s informaci?? per unitat de temps.
Mentre que en el camp de les telecomunicacions l'ample de banda s'expressa en Hertz, en inform??tica parlem de bits per segon. Els dos conceptes estan relacionats pel teorema de Shannon-Hartley (dins la Teoria de la informaci??).
Dins el camp de les telecomunicacions, el concepte d???ample de banda (BW) apareix en diferents disciplines (teoria i processament del senyal, telem??tica...) i s???utilitza amb matisos diferents, per?? tots remeten al mateix origen. En aquest camp, les informacions a transmetre poden ser text, veu, imatges, m??sica, dades...i podrem transmetre???n m??s quan m??s ample de banda disposem.
[edita] Ample de banda en teoria del senyal i comunicacions anal??giques
L???ample de banda definit de forma gen??rica, fa refer??ncia a un rang de freq????ncies compreses entre dos l??mits i es mesura en Hz, de manera que:
BW = fmax-fmin [Hz]
Quan es tracta de senyals, ??s m??s senzill entendre el concepte d???ample de banda des del domini freq??encial, ??s a dir, estudiant les components freq??encials dels senyals temporals. Mitjan??ant la Transformada de Fourier (TF) podem passar d???un domini a l???altre.
En aquest cas, l???ample de banda d???un senyal seria el rang de freq????ncies mesurat en Hz en el qual es concentra la major part de la pot??ncia del senyal.
En disseny de sistemes de comunicacions l???ample de banda ??s un factor limitat inferiorment per les exig??ncies d???un senyal (per exemple, l???ample de banda que necessita un canal de r??dio ??s inferior al requerit per un canal de televisi??), i limitat superiorment per les caracter??stiques t??cniques que ofereixi el sistema (per exemple les limitacions de components electr??nics o capacitat de processament) i la capacitat del canal utilitzat (per exemple l???espai de radiofreq????ncia disponible o ample de banda m??xim suportat del cablejat).
Un altre us freq??ent del concepte ample de banda el trobem quan parlem de filtres. En aquest cas l???ample de banda es defineix com el rang de freq????ncies d???una senyal que es veuen inalterades al passar per un filtre, ??s a dir, el conjunt de freq????ncies que el filtre ???deixa passar??? (d???aqu?? la seva classificaci?? general com a filtres pas-baix, pas-alt, pas-banda o banda-eliminada). Els l??mits de l???ample de banda s???anomenen freq????ncies de tall i es situen a les freq????ncies on l???atenuaci?? provocada pel filtre ??s de 3 dB (o m??s) respecte la banda de pas.
[edita] Ample de banda en teoria del senyal i comunicacions digitals
Quan parlem d???ample de banda referit a comunicacions digitals utilitzem una manera diferent per quantificar-lo, ja que la informaci?? s???envia com a seq????ncies de bits i per tant el que ens interessa ??s la capacitat que tinguem d???enviar bits per unitat de temps. Ho anomenem velocitat de transmissi??, i es mesura en [bps] (taxa de bits).
BW = velocitat de transmissi?? = nombre de bits transmesos/unitat de temps [bps]
Actualment, amb la transici?? cap als sistemes digitals, relacionem l???ample de banda anal??gic i el digital quan parlem de sistemes de transmissi?? en medis compartits. Donat que han de suportar v??ries comunicacions simult??nies, les informacions digitals es modulen en bandes de freq????ncies anal??giques (d???un BW determinat), que en funci?? de les modulacions utilitzades son capaces de suportar taxes de bits majors o menors. Un exemple d???aix?? el trobem en la TDT. Diem que necessitem un ample de banda anal??gic de per exemple 900 Mhz per transportar la informaci?? digital corresponent a un canal de televisi?? amb una velocitat de transmissi?? determinada (que dependr?? de la modulaci?? utilitzada i la codificaci??/compressi?? del canal de televisi??).
En medis de comunicaci?? que utilitzen canals de transmissi?? no compartits (per exemple les pistes d???un circuit integrat, els busos interns d???un PC o un sistema Ethernet) l???ample de banda anal??gic ??s molt elevat (no s???ha de compartir, dep??n de limitacions f??siques del medi) i normalment no modulem les senyals digitals, les introdu??m directament dins el cable de manera que el nostre ample de banda dep??n de la capacitat que tinguem d???introduir bits al nostre medi. Aix?? diem que, per exemple, un sistema Fast-Ethernet disposa d???un ample de banda de 100 Mbps o que una l??nia ADSL convencional (a Espanya) disposa d???un ample de banda de 2 Mbps.