[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moviment Comunista del País Valencià - Viquipèdia

Moviment Comunista del País Valencià

De Viquipèdia

El Moviment Comunista del País Valencià (MCPV) fou un partit polític comunista i nacionalista que operà al País Valencià i que estava federat en el Movimiento Comunista (MC). Una de les principals dirigents fou Cristina Piris.

Va nàixer l'any 1976, i tractà d'aproximar-se infructuosament al Partit Socialista del País Valencià (PSPV), ja integrat a la Federació de Partits Socialistes, per a presentar-se en coalició a les Eleccions generals espanyoles de 1977.

El 6 d'octubre de 1977, un grup de militants i simpatitzants del MCPV, amb pancartes en favor de l' Estatut d'Autonomia, fou atacat a pedrades per un militant de Fuerza Nueva, resultant ferit de mort Miquel Grau, un simpatitzant del MCPV de vint anys.

L'any 1978 el MCPV inicia una política de col·laboració amb la Lliga Comunista Revolucionària valenciana, formant Esquerra Unida del País Valencià (creada a la dècada de 1980 i derivada pel Partit Comunista del País Valencià -no confondre amb la secció valenciana d'IU-), la qual, junt amb altres altres formacions d'esquerra, concorreguen a les eleccions autonòmiques de 1983 com Unitat del Poble Valencià.

Al marge de la presència en les eleccions, que només fou fructífera en alguns ajuntaments on s'aconseguiren regidors en les municipals de l'any 1979 (Montaverner, Paterna, Silla) el MCPV fou capdavanter en les mobilitzacions de la transició. Es va integrant en plataformes com la Coordinadora d'aturats, la campanya 'Anti-OTAN' o el col·lectiu 'Mili KK' fins a la seua vinculació en diversos corrents feministes o en favor de la llibertat sexual.

L'any 1991, el MCPV i la Lliga Comunista Revolucionària es fusionaren, però l'operació fou un fracàs. Posteriorment, els militants del MCPV formaren el col·lectiu Revolta, que impulsà l'any 2001 el centre sociocultural Ca Revolta.

[edita] Enllaços externs