[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mosaic de la creació - Viquipèdia

Mosaic de la creació

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

El Mosaic de la creació , d'estil bizantí i ubicat al nàrtex nord de la Basílica de Sant Marc de Venècia, fou composat al segle XIII.

Cúpula de la Creació
Cúpula de la Creació


L´església de Sant Marc de Venècia, la més important de la ciutat , començà a construir-se l´any 830, i no estigué acabada completament fins al segle XIII. Durant tot aquest període, es varen fer reformes tant a l´interior de l´esglèsia com en la façana exterior.

La basílica destaca especialment per la quantitat de mosaics que adornen el seu interior. Entre aquests mosaics, representació típica de l´art bizantí, es troba el mosaic de la Creació.

L'obra embelleix una cúpula en el nàrtex nord de l´església, nàrtex que té la peculiaritat de reunir les escenes principals del Pentateuc (nom del conjunt dels cinc primers llibres de la Bíblia), des de la Creació fins a la història de Moisès. Aquest conjunt de mosaics, es van anar realitzant al llarg del segle XIII.

El mosaic de la Creació fou construit juntament amb les representacions de la Història de Caín i Abel, i de Noé. Varen finalitzar-se l´any 1220.

Tot aquest conjunt de mosaics forma part del cicle iconogràfic dedicat a l´Antic Testament, que avança d´esquerra a dreta ocupant totes les cúpules del nàrtex. Totes les escenes, tenen com a punt en comú fer esment de l´Aliança de Déu amb els homes, des de la Creació fins a Moisès.

[edita] Origens

Una dada sobre quin model va escollir l´autor per inspirar les escenes bíbliques, fou des de les il·luminacions extretes de la Bíblia que es coneix amb el nom de Cotton. Aquesta Bíblia, fou escrita i il·lustrada en el segle V-VI on el seu orígen és d´estil oriental (Constantinoble o Alexandria),actualment es troba en el British Museum.

[edita] Característiques

Un dels trets caractrístics dels mosaics, i de l´art bizantí, és la representació que es fa de Déu, on apareix en forma d´home jove, que molts poden identificar amb jesucrist, com a signe de la Nova Aliança.

El Mosaic de la Creació està format per tres cercles concèntrics, a l´entorn d´un espai buit ( a diferència del Tapís de la Creació de Girona, l'interior del qual és ocupat pel Pantócrator).

Primer cercle: està ocupat per cins escenes; ens parla dels tres primers dies d ela Creació.

Segon Cercle: està ocupat per vuit escenes que narren des de la creació dels astres fins a la creació de l´home, i el seté dia,on es representa a Déu-Crist entronitzat i otorgant la benedicció a tota la Creació, que se li sotmet.

Tercer Cercle: ens parla de la Creació de la dona, del pecat d´Adam i Eva, i la sortida del Paradís.

[edita] Enllaços externs