[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Medul·la espinal - Viquipèdia

Medul·la espinal

De Viquipèdia

Secció transversal de la medul·la espinal.
Secció transversal de la medul·la espinal.

La medul·la espinal és un cordó nerviós, blanc i cilíndric tancat dintre de la columna vertebral. La seva funció més important és conduir, mitjançant les vies nervioses que està formada, el corrent nerviós que conduïx les sensacions fins a el cervell i els impulsos nerviosos que duu les respostes del cervell als músculs.

Comença per dalt en el forat occipital del crani, on es continua amb el bulb raquidi de l'encèfal, per a acabar a nivell de la vora inferior de L1, la primera vèrtebra lumbar.

[edita] Anatomia

Diagrama de la medul·la espinal.
Diagrama de la medul·la espinal.

La mèdul·la espinal és una estructura de forma cilíndrica que està situada a l'interior del conducte raquidi. La seva funció és la conducció de les senyals nervioses motores (procedents del cervell i es dirigeixen cap al tronc i extremitats) i sensitius (en sentit contrari).

Es tracta de la continuació cap abaix del bulb raquidi (vora superior de l'atles) i té una longitud d'uns 46 cm. Acaba amb una estructura de volum decreixent anomenada con medul·lar, a nivell del disc intervertebral de les dos vèrtebres lumbars superiors (L1-L2). Aquesta terminació es prolonga en forma d'un fil que s'aprima progressivament i que s'anomena fil terminal.

Encara que és una estructura cilíndrica, presenta uns engruiximents:

  • Cervical: relacionat amb la innervació de les extremitats superiors.
  • Lumbar: relacionat amb la innervació de les extremitats inferiors. (La innervació dels membres superiors correspon als segments compresos entre C4 i T2 i la dels membres inferiors als segments situats entre L3 i S3).

Si féssim una secció transversa de la medul·la podríem distingir les següents estructures:

  • Conducte ependimari: s'origina a l'extrem caudal del IV ventricle i s'extè al llarg del bulb raquidi i mèdul·la. Comunica el centre de la mèdul·la amb les cavitats cerebrals.
  • Substància gris: es troba al voltant del conducte ependimari, presentant una forma típica d'ales de papallona.
  • Substància blanca: es troba envoltant la substància gris.

[edita] Substància gris

La substància gris es divideix en una banya posterior (o dorsal) i una banya anterior (o frontal), que a la vegada podem subdividir segons la mida i l'estructura dels cossos neuronals que la formen. Aquesta subdivisió presenta una estructura laminar de 9 capes (làmines de Rexed) distribuïdes de la següent manera:

  • Banya dorsal: hi ha 6 d'aquestes làmines (I-VI).
  • Banya anterior: aquí n'hi ha 2 (VII-VIII).
  • Columna intermèdia: hi ha 1 (IX).
  • La columna gris intermèdia lateral:
    • A la porció toràcica (D1-L2) dóna fibres preganglionars simpàtiques.
    • A la part sacre (S2-S4): d'aquí surt la via parasimpàtica.

[edita] Substància blanca

La substància blanca està constituïda bàsicament per prolongacions axòniques que es disposen envoltant la substància gris. Aquestes fibres es troben formant 3 grans feixos configurant els cordons medul·lars.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Medul·la espinal