[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bulb raquidi - Viquipèdia

Bulb raquidi

De Viquipèdia

Dibuix frontal del bulb raquidi
Dibuix frontal del bulb raquidi

El bulb raquidi o medul·la oblonga és el més baix dels tres segments del tronc de l'encèfal, situant-se entre el pont troncoencefàlic o protuberància anular i la medul·la espinal. Es distingeix bastant bé el seu límit anatòmic respecte al pont troncoencefàlic, observant el solc bulboprotuberancial en la cara anterior.

Es poden descriure dues cares: Una anterior en la que la línia mitja presenta un solc longitudinal, continuació del solc anterior de la medul·la espinal, que acaba en el solc bulboprotuberancial. A banda i banda d'aquest solc s'observen dos relleus, les piràmides, que representen la via piramidal que intercanvien fibres nervioses creuant la línia mitja i formen la decussació de les piràmides. Continuant cap a fora es troba una eminència ovoide de 15 mm de longitud per 4 mm d'ample, l'oliva bulbar, separada de la piràmide pel solc preolivar, on té el seu origen aparent el nervi hipoglòs major o XII parell cranial. Per darrere de l'oliva es troba el solc retroolivar o col·lateral anterior que separa la mateixa del cordó lateral del bulb, continuació de l'homònim de la medul·la espinal. Encara més enrere es troba el solc col·lateral posterior en el qual tenen el seu origen aparent, de dalt cap avall, els nervis glossofaringi o IX parell cranial, vague o X parell cranial i espinal o XI parell cranial.

I una posterior que presenta un solc posterior en la línia mitja continuació del solc posterior medul·lar vorejat, a cada costat, pel cordó posterior, subdividit al seu torn per un petit solc paramedià en cordó de Goll (medial) o fascicle gràcil i cordó de Burdach o fascicle cuneïforme (lateral).