[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Medul·la òssia - Viquipèdia

Medul·la òssia

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

La medul·la òssia és un tipus de teixit que es troba a l'interior dels grans ossos, sobretot en aquells que considerem centrals del cos com el crani, les vèrtebres (que són ossos irregulars), les costelles, l'estèrnum, la cintura escapular i la pelvis.

Pot ser de dos tipus:

  • Medul·la òssia vermella: ocupa el teixit esponjós dels ossos plans com l'estèrnum, les vèrtebres, la pelvis i les costelles i té una funció hematopoètica.
  • Medul·la òssia groga: és un teixit del tipus adipós i es troba en els canals medul·lars dels ossos llargs.

Quan naixem, tota la medul·la òssia és vermella. Amb l'edat, però, es va tornant cada cop més del tipus groc. De fet, els adults, tenen un promig d'uns 2.6Kg de medul·la, la meitat de la qual és de tipus vermell.

A la medul·la òssia és on es produeix la sang (hematopoesi) gràcies a les cèl·lules mare que conté que originen els tres tipus de cèl·lules sanguínies: els leucòcits (glòbuls blancs), els eritròcits (glòbuls vermells) i els trombòcits (plaquetes).

Aquest teixit pot ésser trasplantat ja que es pot extreure d'un os de donant viu, generalment de l'estèrnum o del maluc, mitjançant una punció i una aspiració seguida de la transfusió al sistema circulatori del receptor, sempre que hi hagi compatibilitat dels sistemes HLA (compatibilitat d'òrgans entre el donant i el receptor) Llavors, les cèl·lules mare injectades s'incorporaran en la medul·la òssia dels ossos del receptor. És el procés que rep el nom de "trasplantament de medul·la òssia".

ADVERTÈNCIA: La medul·la òssia no s'ha de confondre amb la medul·la espinal