Medja
De Viquip??dia
Medja ??s el nom donat pels egipcis al territori d'un poble, anomenat Medajai o Medjai, que es considera procedent generalment del desert oriental, per?? que probablement vingueren del desert occidental, identificats pels arque??legs com Cultura dels sepulcres de cassoles, que es van establir al nord de N??bia abans del 2200 aC, quant ja s'hi havia establert el grup C. Aquestes invasions i altres factors van acabar amb la pres??ncia eg??pcia 100 anys m??s tard. Els egipcis, per??, comerciaren amb N??bia i els medja foren el grup amb el que m??s van comerciar. El seu territori sembla que fou proper a Kerma. Se'ls ha volgut identificar amb els bl??mies (beges) per la similitud del nom, per?? sembla que serien dos pobles, uns procedents del desert oriental i uns altres de l'occidental, i caldria potser veure en ells un avantpassats dels Meded.
El rei d'Egipte Nebhepetre Mentuhotep es va casar ja vers el 2000 aC amb una princesa medja de nom Ashait. Vers el 1800 aC un governador de fortalesa de N??bia era esmentat com Khesef Medjayu (el que expulsa els medja). Els medja van seguir venint a N??bia durant l'imperi mitj?? i s'han trobat cementiris a Deir Rifeh, Mostagedda (el m??s gran), Qau, Balabish, Hu, Tod, Daraw, Shellal, Dakka, Wadi Allaqi, Sayala, Aniba, Toshka, i altres llocs entre Faras i Gammai. Consta que alguna delegaci?? dels medja va ser rebuda a la cort de la Dinastia XIII. A la fi del segon per??ode intermig la cultura medjai havia estat absorbida per la de Kerma, per?? encara guerrers medja van servir a l'exercit egipci a les dinasties XVII i XVIII, i encara s'esmenten a la dinastia XX.
Durant l'Imperi Nou els nubis de Medja, reclutats per l???ex??rcit, van monopolitzar els llocs de policies i per aix?? als policies se???ls deia medjai durant aquest per??ode.