[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Max Euwe - Viquipèdia

Max Euwe

De Viquipèdia

Machgielis (Max) Euwe (/ø:wə/). 20 de maig de 190126 de novembre de 1981. Va ser un jugador neerlandés d'escacs que va esdevenir el cinquè jugador de la història en aconseguir el títol de Campió del Món d'Escacs (1935–1937).

El Dr. Max Euwe va nèixer a Watergraafsmeer, a prop d'Amsterdam. Va estudiar matemàtiques a la Universitat d'Amsterdam, disciplina de la que en va ser mestre; primer a Rotterdam i després al Liceu femení d'Amsterdam. Va servir-se dels seus coneixements matemàtics en la qüestió de les "posicions infinites" dels escacs, fent ús de la seqüència Thue-Morse.

Va guanyar tosts els campionats d'escacs dels Països Baixos a on va pendre part entre els anys 1921 i 1952, guanyant encara un campionat nacional més l'any 1955. Els unics altres jugadors que van guanyar algun campionat durant aquests anys van ser Salo Landau (1936) i Hein Donner (1954). En total va guanyar el títol 12 vegades, xifra encara rècord. Va esdevenir campió amateur al 1928. El 15 de desembre de 1935, després de 30 jocs disputats a 13 ciutats diferents durant un període de 80 dies, va vèncer al llavors campió del món, Alexander Alekhine.

Va perdre el títol davant el mateix Alekhine, al 1937. Després de la mort d'Alekhine al 1946, Euwe va ser considerat per alguns com el campió del món "oficiós", però ell va preferir participar en un torneig amb cinc candidats més, per tal de que el nou campió sortís d'una contenda oficial. Aquest campionat esdevingué l'any 1948, i Euwe va acabar l'últim classificat.

Tot i ser quaranta anys més gran que Bobby Fischer, Euwe encara va tenir la perícia — i sobretot resistència — d'acabar empatant contra el genial estat-unidenc (+1-1=1).

Des del 1970 (quan ja tenia 69 anys) fins el 1980, va ser president de la FIDE, i va jugar un rol molt important en l'organització del famós encontre Boris Spassky-Bobby Fischer.

També va escriure molts llibres sobre els escacs, essent el més famós Oordeel en Plan (Ordre i planificació) i unes sèries sobre obertures.

[edita] Cites

  • "L'estratègia requereix pensar; la tàctica requereix observar." - Max Euwe
  • "Se n'adona el públic en general, incloent-hi els nostres amics de la crítica, que virtualment podreim dir que Euwe mai va executar una combinació de forma defectuosa? Ell va, per descomptat, errar ocasionalment en adonar-se'n del joc combinatori de l'oponent, però quan ell tenia la iniciativa en una operació tàctica, el seu càlcul era impecable." – Alexander Alekhine
  • "Si Richard Réti estava interessat només en les excepcions de les regles posicionals, Max Euwe potser creia una mica massa en la seva immutabilitat." – Alexander Alekhine
  • "És la lògica personificada, un geni de la sistemàtica i les regles, que alhora avança amb total seguretat a través de variacions extraordinariamnet complexes." – Hans Kmoch
  • "Euwe descansant no seria Euwe. El treball és la seva distracció, la seva força i el seu destí." – Hans Kmoch
  • "Hi ha alguna cosa anormal en Euwe: És massa normal." – Bobby Fischer

[edita] Referències

[edita] Vincles externs


Anterior:
Alexander Alekhine
Campió del món d'escacs
1935–1937
Següent:
Alexander Alekhine