[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Matt Dillon - Viquipèdia

Matt Dillon

De Viquipèdia

Matt Dillon, amb Lucia Jimenez, al Festival de San Sebatian, el 2006
Matt Dillon, amb Lucia Jimenez, al Festival de San Sebatian, el 2006

Matthew Raymond Dillon (nascut el 18 de febrer de 1964) és un actor nord-americà. Va començar actuant a finals dels 70, guanyant fama com a ídol adolescent durant els 80, i va desenvolupar una exitosa carrera com a actor adult en les següents décades, culminant amb la nominació a l'Oscar per la seva interpretació a la pel·lícula Crash.

Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Primers anys

Dillon va nàixer a New Rochelle, Nova York en una família de segona generació d'irlandès-americà catòlic, fill de Paul Dillon (un pintor y director de vendes per l`Union Camp, un fabricant d'empaquetatge) i Mary Ellen. Té una germana i quatre germans, un dels quals, Kevin Dillon, també és actor. Dillon va créixer a Mamaroneck, Nova York i va anar a la Hommocks School a Larchmont, Nova York.

Dillon va sortir amb l'actriu Cameron Diaz de 1996 a 1998; es van coneixer el 1995 quan ambdós rodaven pel·lícules a Minnesota.

[edita] Carrera

El 1979, el director de càsting Vic Ramos va fixar-se en Dillon mentre feia 'pila', i el va incloure en la pel·lícula Over the Edge. La pel·lícula va tenir un resó regional, projectada en un limitat número de sales el maig de 1979, i amb proutes feines va ingressar 200,000 $. L'actuació de Dillon, però, va ser ben rebuda, cosa que li va suposar poder formar part del 'càsting' de dos pel·lícules el següent any; la comèdia adolescent Little Darlings i My Bodyguard. Ambdues pel·lícules, estrenades al març i juliol de 1980, respectivament, van ser dos èxits i van llençar el perfil de l'actor entre les audiències adolescents.

La seva següent interpretació va ser a la pel·lícula Tex de 1982, seguida dos mesos més tard per Liar's Moon, on encarnava a Jack Duncan, un noi pobre de Texas enamorat perdudament de la filla d'un banquer ric. A mitjans dels[[1980|80] Dillon va aconseguir papers destacats en tres de les quatre adaptacions de Francis Ford Coppola de treballs de S.E Hinton: Tex (1982), Rebels (1983) i La llei del carrer (1983). Totes tres pel·lícules van ser filmades a Tulsa, Oklahoma, la cituat natal de Hinton.

El 1987, Dillon va aparèixer breument com a policia al 'videoclip' Fairytale of New York de The Pogues i Kirsty MacColl, i fou un gran èxit a Irlanda i a Regne Unit. El 1989, Dillon va ser aclamat per la crítica pel seu paper de drogoaddicte a la pel·lícula Drugstore Cowboy de Gus Van Sant.

Dillon va continuar treballant a principis dels 90 en papers a pel·lícules com Solters (1992). Va tenir una mena de revifalla en la seva carrera amb el paper de marit de Nicole Kidman a To Die For (1995), així com papers més llargs com a Wild Things (1998) i Alguna cosa passa amb Mary (1998), paper pel qual va rebre un premi cinematogràfic d'MTV com a Millor Dolent.

El 2002, va escriure i dirigir la pel·lícula City of Ghosts, protagonitzada per ell, James Caan i Gérard Depardieu. Recentment ha aparegut a Crash (co-escrita i dirigida per Paul Haggis); Dillon va rebre molts honors per la seva interpretació, incloent la nominació a 'millor actor secundari' pels Globus d'Or i els Oscars. També ha co-protagonitzat la pel·lícula de Walt Disney Herbie: Fully Loaded.

El paper més recent de Dillon és en la comèdia You, Me and Dupree, contraposant-se a Kate Hudson i Owen Wilson. La pel·lícula es va estrenar el 14 de juliol de 2006.

El 29 de setembre del 2006 l'actor va rebre el Premi Donostia al Festival Internacional de Cinema de Donòstia-San Sebastià, en reconeixement a la seva carrera.

[edita] Altres treballs

Dillon és mencionat al CD de Jeff Buckley Live at Sin-é: Legacy Edition CD. En la pista número 5 Buckley menciona que es va tallar el cabell perquè pensava que s'assemblava a Matt Dillon.

Dillon també va contribuir amb la seva veu com a Sal Paradise en la famosa novel·la de Jack Kerouac A la carretera.

[edita] Filmografia escollida

Any Títol Personatge Notes
2006 Factotum Henry Chinaski interpretant Charles Bukowski
You, Me and Dupree Carl Peterson
Loverboy Mark limited release
2005 Herbie Fully Loaded "Trip" Murphy
Crash Sgt. Jack Ryan Nominació al Oscar - "Millor Actor secundari"

Independent Spirit Award - Va guanyar - Millor secundari masculí

2004 Employee of the Month David Walsh
2002 Deuces Wild Fritzy
City of Ghosts Jimmy També va dirigir
2001 One Night at McCool's Randy
1998 Alguna cosa passa amb Mary Pat Healy Premi MTV - Won - Millor dolent
Wild Things Sam Lombardo
1996 Grace of My Heart Jay Phillips
Beautiful Girls Tommy 'Birdman' Rowland
1994 Golden Gate Kevin Walker
1993 Mr. Wonderful Gus
1992 Solters Cliff Poncier
1991 Besa'm abans de morir Jonathan Corliss
1989 Drugstore Cowboy Bob Independent Spirit Award - Won - Millor actor principal masculí
1988 Kansas Doyle Kennedy
1987 The Big Town J.C. Cullen
1986 Native Son Jan
Rebel Rebel
1985 Target Chris Lloyd/Derek Potter
1984 The Flamingo Kid Jeffrey Willis
1983 La llei del carrer Rusty James
Rebels Dallas 'Dally' Winston
1982 Tex Tex McCormick
1980 My Bodyguard Melvin Moody
Little Darlings Randy
1979 Over the Edge Richie

[edita] Referències

[edita] Peu de pàgina

[edita] Entrevistes

[edita] Enllaços externs