[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mariss Jansons - Viquipèdia

Mariss Jansons

De Viquipèdia

Mariss Jansons (Riga, 14 de gener de 1943) és un director d'orquestra letó.

Va nàixer a Riga, fill del director d'orquestra Arvid Jansons. Sa mare, la cantant Iraida Jansons, que era jueva, el va parir d'amagat després que son pare i el seu germà moriren assassinats al Gueto de Riga. L'any 1946, el pare de Mariss va guanyar el segon premi en una competició nacional i va ser elegit per Yevgeny Mravinsky per a ser el seu assistent en l'Orquestra Filharmònica de Leningrad. Quan la seua família es va unir a ell, l'any 1956, el jove Jansons va ingressar al Conservatori de Leningrad, on va estudiar piano i direcció coral, si bé son pare li va insistir en l'estudi del violí. L'any 1969 va continuar la seua preparació a Viena amb Hans Swarowsky i a Salzburg amb Herbert von Karajan.

El 1973, Jansons va ser nomenat Director Associat de l'Orquestra Filharmònica de Leningrad (avui Orquestra Filharmònica de Sant Petersburg). El 1979, va ser nomenat director musical de l'Orquestra Filharmònica d'Oslo, amb la qual va realitzar nombroses gires i enregistraments. El 1992 va ser nomenat director invitat principal de l'Orquestra Filharmònica de Londres. Al març de 1997, va ser nomenat director musical de l'Orquestra Simfònica de Pittsburgh.

El 1996, Jansons va patir un atac cardíac en plena actuació a Oslo, mentre dirigia les pàgines finals de La Bohème. Cirurgians plàstics de Pittsburgh li van col·locar un defibrilador per prevenir nous atacs. (Cal dir que son pare va morir al podi.)

A la tardor de 2003 va debutar com a director principal de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera com a successor de Lorin Maazel. A inicis de setembre del 2004, Jansons va esdevenir també successor de Riccardo Chailly com a director principal de l'Orquestra Reial del Concertgebouw d'Amsterdam.

L'any 2006 va dirigir el Concert d'Any Nou de la Filharmònica de Viena. També al Gener del mateix any va ser guardonat amb el Premi Artista de l'Any del MIDEM, a Canes.

Precedit per:
Okko Kamu
Director Musical, Orquestra Filharmònica d'Oslo
1979–2002
Succeït per:
André Previn
Precedit per:
Lorin Maazel
Director Musical, Orquestra Simfònica de Pittsburgh
1996–2004
Succeït per:
Andrew Davis
Precedit per:
Lorin Maazel
Director Principal, Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera
2003–present
Succeït per:
Precedit per:
Riccardo Chailly
Director Principal, Orquestra Real del Concertgebouw
2004–present
Succeït per: