[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria Àngels Cardona i Florit - Viquipèdia

Maria Àngels Cardona i Florit

De Viquipèdia

Maria Àngels Cardona i Florit. Nascuda a Ferreries, (Menorca), el 1940. Va estudiar ciències biològiques a la Universitat de Barcelona, on es llicencià l'any 1963.

Interessada a presentar una obra ben digna com a tesi doctoral, va treballar molt intensament del 1964 al 1971 per dur a terme un ampli projecte sobre el curs de la vida i el cicle anual de les plantes i les comunitats vegetals que hi ha en ambients diferents. Va seleccionar un nombre considerable d'àrees diverses de Collserola, al costat de Barcelona. Durant més de dos anys seguits va anar cada setmana a examinar l'estat de la vegetació de les diverses àrees d'estudi.

Es doctorà el 1972. Des d'aquest any i fins el 1985 treballà com a adjunta al Departament de Botànica de la Universitat de Barcelona i l'any 1986 va fer oposicions i va passar a ser catedràtica de biologia vegetal en aquesta Universitat.

Acabada l'obra de doctorat s'inclinà pels estudis de citotaxonomia, ciència que estableix la identificació en base a les característiques cromosòmiques.

Va establir relació amb investigadores i investigadors de diversos països. Una de les col·laboracions més sòlides fou la que mantingué amb la Dra. Juliette Contandriopoulos, professora de la Universitat de Marsella i especialista en vegetals de la Mediterrània Oriental.

Segons el mètode de Contandriopoulos i Cardona (1984) basat en el nivell de ploïdia, es poden classificar els tàxons endèmics de Menorca segons llur antiguitat: Els paleoendemismes són aquells endemismes d'origen més remot (terciari); els "esquizoendemismes paleogen" no són tan remots però provenen del començament del quaternari; els esquizoendemismes tindrien un origen recent.

La Dra. Cardona tenia interès, en primer lloc, en la botànica de les Illes Balears, i, sobretot, en la de Menorca, però també treballà en altres espais.

Va ser membre de la [Institució Catalana d'Història Natural, actualment filial de l'Institut d'Estudis Catalans, de la Societat d'Història Natural de les Balears i de moltes altres entitats del país i de l'estranger.