Marcel Mauss
De Viquip??dia
Marcel Mauss (??pinal, 10 de maig de 1872 ??? Par??s, 1 de febrer de 1950) ha estat considerat freq??entment com el "pare de l'etnologia francesa". Nebot i deixeble d'Emile Durkheim, despr??s de realitzar els seus estudis de filosofia a la Universitat de Bordeus es va aproximar a les corrents neokantianes i pol??ticament feia part del socialisme franc??s organitzat per Jean Jaur??s. Mauss va col??laborar amb l'equip de Durkheim, que es reunia al voltant de la revista L'Ann??e Sociologique, encara que va mantenir una posici?? bastant independent respecte a ella. Dins L'Ann??e Sociologique va ser un dels seus redactors permanents com responsable de la secci?? d'hist??ria de les religions. Marcel Mauss va aprofundir els seus coneixements amb l'estudi del s??nscrit i amb la seva anada a Oxford per ampliar els seus coneixements antropol??gics a l'escola d'Edward Burnett Tylor. El 1925 va fundar l'Institut d'Etnologia. Mauss, al contrari del que succe??x, per exemple amb Bronislaw Malinowski, va portar a terme pocs treballs de camp. No obstant aix??, va tractar d'abastar les realitats en la seva totalitat, especialment per mitj?? de la seva famosa expressi?? del "fet social total". Aix??, en la seva opini??, un fet social comporta sempre dimensions econ??miques, religioses o jur??diques i no pot reduir-se a un solament d'aquests aspectes. Mauss estudia el ser hum?? en la seva realitat concreta, ??s a dir, sota el triple punt de vista fisiol??gic, psicol??gic i sociol??gic. Es va interessar pel significat social del do en les societats tribals, aix?? com pel fenomen religi??s, al considerar la m??gia com un fenomen social, i al rec??rrer i explicitar el terme de Mana. Amb el seu fam??s "Assaig sobre el do", va ser l'inspirador de tota una part de la reflexi?? sobre l'antropologia econ??mica, al mostrar que el do ??s agonista, ja que el vincle no mercantil (canvis no remunerats), alhora que crea un vincle social que "obliga" a qui ho rep, que nom??s es pot alliberar per mitj?? d'un "contra do". Per Mauss, el do ??s essencial en la societat humana.
Cal assenyalar que el Mouvement anti-utilitariste dans les sciences sociales (MAUSS) es considera hereu dels treballs de Marcel Mauss. Edita una revista semestral: la revue du Mauss.
[edita] Obres
- Esquisse d'une th??orie g??n??rale de la magie, 1902.
- Essai sur le don (publicat dins Sociologie et anthropologie), 1924.
- Sociologie et anthropologie, recull de articles, prefaci de Claude L??vi-Strauss, 1950.
- La sociologie : objet et m??thode, article escrit amb la col??laboraci?? de Paul Fauconnet 1901
- Manuel d'ethnographie, 1967.
- Essais de sociologie, 1968.
- ??crits politiques, 1997
[edita] Estudis referents a Marcel Mauss
- Bruno Karsenti, L'homme total. Sociologie, anthropologie et philosophie chez Marcel Mauss, P.U.F., 1997.
- Bruno Karsenti, ?? L'amiti?? se donne-t-elle ? ??, in Sophie Jank??l??vitch et Bertrand Ogilvie (dir.), L'amiti??, Autrement, 2003.
- Camille Tarot, Sociologie et anthropologie de Marcel Mauss, collection Rep??res, La D??couverte, 2003.
- Gregory, C. A. 1982. Gifts and Commodities. London.
- Gregory, C. A. 1997. Savage money: the anthropology and politics of commodity exchange. Amsterdam: Harwood Academic, 1997.
- Laidlaw, J. 2000. ???A free gift makes no friends??? Journal of the Royal Anthropological Institute 6:617-634.
- Marcel Fournier, Marcel Mauss, Fayard, 1994 ??? biografia amb bibliografia exhaustiva
- Mauss, M. 1990. The Gift: forms and functions of exchange in archaic societies. London: Routledge.
- Marcel Mauss: A Centenary Tribute James, W. and Allen, N. J. (eds.). New York: Berghahn Books.
- Moebius, Stephan. 2006. Marcel Mauss. Konstanz
- Testart, A. 1998. 'Uncertainties of the 'Obligation to Reciprocate': A Critique of Mauss' in * Moebius, Stephan/Papilloud, Christian (Ed.). 2005. Gift ??? Marcel Mauss' Kulturtheorie der Gabe. Wiesbaden: VS.