[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Lol·li Palicà - Viquipèdia

Marc Lol·li Palicà

De Viquipèdia

Marc Lol·li Palicà (Marcus Lollius Palicanus) fou un magistrat romà.

Era un romà humil del Picè, i va arribar a tribú de la plebs el 71 aC.

En el seu tribunat va reclamar amb energia els poders que abans de Sul·la havien gaudit els tribuns. A finals del 71 aC va tornar a Roma Gneu Pompeu després de la seva victòria sobre Sertori i Palicà va convocar una assemblea fora de les portes de la ciutat on Pompeu va prometre que retornaria els poders dels tribuns, promesa que va complir al seu consolat de l'any 70 aC.

Palicà també va donar suport a la lex judiciaria del pretor Luci Aureli Cotta, per la que els senadores eren privats del seu dret exclusiu a ser jutges contra els cavallers, i els judicis foren fonats a corts formades per senadors, equites, i tribuni aerarii.

Va intentar excitar al poble contra l'aristocràcia, explicant una i altre vegada la cruel conducta a Verres a Sicília, i per produir més impressió va portar a Roma a la gent a la que Verres havia fuetejat i els va exhibir.

Aquestes posicions polítiques i el seu origen humil el van fer objecte de l'odi de l'aristocràcia. Quan va esdevenir candidat per consolat el 67 aC el cònsol Pisó, que presidia els comicis, no va voler anunciar el seu nom com candidat. El 64 aC es va presentar altre cop, però no ho va aconseguir. L'any 60 aC apareix al costat del cònsol Afrani.

Sembla que fou un bon orador ja que Ciceró, del partit contrari, diu: Palicanus aptissimus auribus imperitorum, i Sal·lusti el descriu com loquax magis quam facundus.