[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Fabi Vibulà I - Viquipèdia

Marc Fabi Vibulà I

De Viquipèdia

Marc Fabi Vibulà (Marcus Fabius K. F. Vibulanus) germà de Quint Fabi Vibulà I i de Ceso Fabi Vibulà, fou un magistrat romà.

Fou cònsol el 483 aC amb Luci Valeri Potit. Va resistir els intents del tribuns de fer efectiva la llei agrària de Espuri Cassi i com que els tribuns impedien el reclutament de tropes va traslladar els tribunals fora de la ciutat on els tribuns no tenien poder i sota violentes pressions va enllistar un exèrcit i va fer la guerra contra els volscs sense resultat decisiu.

El 480 aC Fabi fou cònsol per segona vegada amb Gneu Manli Cincinnat i van fer la guerra a Veïs, però després d'algunes vacil·lacions i per por d'un motí dels soldats com li havia passat l'any anterior a Ceso Fabi, finalment va decidir un atac que fou ferotge; els romans van obtenir la victòria però el cònsol Manli Cincinnat i Quint Fabi van morir a la batalla; Marc va refusar el triomf ja que encara que victoriós havia tingut moltes baixes.

Dionís d'Halicarnàs diu que va abdicar el consolat dos mesos abans de l'expiració al·legant les ferides rebudes. El 479 aC va acompanyar a la seva gens a l'establiment del Cremera (del que Dionís el presenta com el cap, però en realitat el cap fou Ceso) i va morir amb ells el 18 de juny del 477 aC.