[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Claudi Marcel (gendre d'August) - Viquipèdia

Marc Claudi Marcel (gendre d'August)

De Viquipèdia

Marc Claudi Marcel (Marcus Claudius C. F. C. N. Marcellus) fou un magistrat romà fill de Gai Claudi Marcel Major i d'Octàvia (germana d'August). Va néixer vers el 43 aC i el 39 aC ja fou promès en matrimoni a la filla de Sext Pompeu com una de les condicions de la pau signada aquest any entre Pompeu i Octavi, encara que el matrimoni mai es va celebrar (Pompeu va morir el 35 aC).

El 29 aC August, al retorn d'Egipte, va repartir un congiarium als joves romans en nom de Marcel; el 25 aC apareix junt a Tiberi presidint uns jocs organitzats per August per celebrar la fundació de la seva colònia d'Emèrita a Hispània, i poc després, segurament el mateix any, August el va adoptar com a fill i li va donar a la seva filla Júlia en matrimoni; també el va fer admetre al senat amb rang pretorià i li va fer donar el privilegi de ser cònsol deu anys abans de l'edat legal.

El 24 aC fou elegit edil curul pel 23 aC i aquest darrer any va celebrar uns magnífics jocs; a finals d'aquest any una infecció que el va afectar es va anar agreujant i va morir poc després a Baiae, tot i l'atenció estricte del metge Antoni Musa. Tenia només 20 anys. La seva mort fou vista com una calamitat publica, doncs com a fill adoptiu i gendre d'August i per la seva joventut i capacitat, s'esperava el màxim de la seva figura.

El 14 aC August va dedicar un teatre proper al fòrum a la memòria de Marcel.