[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Celi Ruf - Viquipèdia

Marc Celi Ruf

De Viquipèdia

Marc Celi Ruf (Marcus Caelius Rufus) fou un magistrat romà, fill d'un ric cavaller romà del mateix nom.

Va néixer a Puteoli el 28 de maig del 82 aC. Fou deixeble de Cras i Ciceró al costat del qual va estar durant la seva pretoria (66 aC) i els dos anys següents. El 59 aC va acusar a Gai Antoni, el col•lega de Ciceró en el consolat del 63 aC, de estar implicat a la conspiració de Catilina, i encara que Ciceró va donar suport al seu antic col•lega, Antoni fou condemnat.

Fou després qüestor i al final del període fou acusat de suborn del comicis i fou defensat per Ciceró (56 aC). Va estar en altres judicis i conflictes, però fou absolt de al menys dues acusacions.

El 52 aC fou tribú de la plebs i va donar suport a Miló. El mateix any va proposar una llei que permetia a Juli Cèsar ser candidat a cònsol per segona vegada en absència. El 51 aC va acompanyar a Ciceró fins a Cumes, quan anava a Cilícia i el mateix any fou candidat a edil curul, sent elegit junt a Octavi (August) per l'any 50; per fer uns grans jocs va demanar diners i feres a Ciceró però aquest no va voler robar als provincials i li va negar el préstec; l'any 50 encara mantenia correspondència amb Ciceró.

Aquest mateix any es va enfrontar amb el censor Appi Claudi Pulcre i amb Luci Domicili Aenobarb, caps aristòcrates, i com a resultat va entrar al partit de Juli Cèsar i el 49 aC va fugir al camp de Cèsar a Ravenna; Cèsar el va enviar a Ligúria per reprimir la revolta d'Intemelium, i després va seguir al dictador a Hispània i potser fou qüestor de Curió a Àfrica durant aquell mateix any, però probablement era un Ruf diferent.

El 48 aC fou pretor però es va molestar de que Gai Treboni hagués estat nomenat pretor urbà en lloc d'haver-ho estat ell i va adoptar mesures oposades a la política de Cèsar sobre deutes i confiscacions, fins que el senat va acordar deposar a Ruf. Aquest va abandonar Roma amb la intenció d'unir-se a Miló, al que havia cridat des de Massília, a la Campània, i iniciar una revolta a favor de Gneu Pompeu. Miló va morir en un combat menor prop de Thuris abans d'arribar Ruf; aquest quan va arribar va voler subornar a la guarnició de Thuris per entregar-li la ciutat però fou mort pels soldats hispans i gals de la ciutat.

Fou també un escriptor elegant i un eloqüent orador.