[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mar de Ross - Viquipèdia

Mar de Ross

De Viquipèdia

Mapa de l'Antàrtida, amb la mar de Ross a la part de sota
Mapa de l'Antàrtida, amb la mar de Ross a la part de sota

La mar de Ross és un gran entrant de l'oceà Antàrtic a la costa de l'Antàrtida, entre la Terra de Victòria i la Terra de Marie Byrd. Fou descoberta per James Ross el 1841, d'aquí el seu nom. A l'oest de la mar de Ross hi ha l'illa de Ross, on s'aixeca l'Erebus, el volcà actiu més meridional de la Terra; a l'est hi ha l'illa de Roosevelt. La part meridional està coberta per la barrera de gel de Ross. Roald Amundsen va començar la seva expedició al pol sud del 1911 partint de l'anomenada badia de les Balenes, situada al nord de la barrera de gel. A la part occidental de la mar de Ross, l'estret de McMurdo és un port natural que normalment es troba lliure de gel durant l'estiu. La part més meridional de la mar és la costa de Gould, situada a uns 300 km del pol sud geogràfic.

Plaques de gel a la mar de Ross
Plaques de gel a la mar de Ross

Totes les masses terrestres al voltant de la mar de Ross són reclamades pel Regne Unit i Nova Zelanda sota la jurisdicció de la dependència de Ross, però hi ha pocs estats de fora del Commonwealth que reconeguin aquesta reclamació.

A la mar de Ross, el 22 de febrer del 2007 es va capturar un calamar colossal de 10 metres de llarg i 450 quilos de pes.

[edita] Vegeu també

  • Barrera de Ross
  • Dependència de Ross
  • Illa de Ross

Coordenades: 77° 25′ 17″ S 176° 08′ 33″ O