Mar Morta
De Viquip??dia
La Mar Morta, o Mar Mort, ??s el llac m??s salat del m??n. Es troba entre Israel i Jord??nia, actualment a 416,5 metres sota el nivell del mar i ocupa uns 625 km?? per?? fa un segle estava a 395 metres i ocupava una ??rea de 1.200 km??.
L?????nic riu que hi desemboca ??s el Jord?? i les precipitacions que rep es troben entre els 100 i 50 litres amb una distribuci?? del tipus mediterrani. La Mar Morta no t?? sortida cap a cap altre mar, aix?? totes les p??rdues d'aigua s??n per evaporaci??, que ??s molt elevada per la baixa humitat atmosf??rica. Els vessants de la vora oriental i la zona nord de la vora occidental tenen manantials d???aigua dol??a.
Durant mil??lennis s???han anat acumulant sals de manera que la salinitat actual ??s aproximadament deu vegades la dels oceans, aix?? ??s 350 grams per litre. La composici?? d???aquesta sal ??s diferent de la del mar obert ja que es composa d???un 53% de clorur de magnesi, 37% de clorur de potassa i nom??s 8% de clorur de sodi o sal comuna (mentre que aquesta ??ltima a la resta dels mars ??s del 97%). La concentraci?? de sulfats ??s molt baixa, en canvi la de bromurs ??s la m??s alta de les aig??es mundials. Tamb?? hi ha altres elements en proporcions molt menors. Fins el 1975 es formaven dues capes d'aigua estratificades cadascuna d'elles amb diferent concentraci?? de sals i temperatura per?? actualment s???ha homogenitzat.
Cap ??sser viu pot suportar les condicions de vida de la Mar Morta llevat d???alguns microbis especials. Si hi arriba algun peix des del riu mor en poc temps. En cas de precipitacions inusualment importants el llac es pot cobrir d'algues vermelles. Entre la fauna de les ribes, on hi ha altes muntanyes i el clima m??s benigne, s???hi troba el lleopard, la cabra salvatge (ibex), xacals, el voltor i centenars d???aus entre elles la cigonya comuna i la negra.
Des de l'antiguitat s'explota el betum i l'asfalt, i des del 1929 hi ha f??briques en el mateix llac que extreuen minerals diversos. El turisme s'ha desenvolupat molt des del 1960 atret per balnearis i l'excepcionalitat del llac. L???aigua cont?? 21 minerals amb propietats relaxants i nutritives per la pell i activadores del sistema circulatori per problemes reum??tics, per?? el contacte de l'aigua fa mal als ulls. L'??rea al voltant del llac t?? l???aire de gran puresa i molt baix en pol??len, amb pocs raig ultraviolats i alta pressi?? atmosf??rica que s'ha demostrat que ??s bona bona per combatre la fibrosi c??stica.
Des de 1960 el gran increment del regadiu a Jord??nia i Israel ha fet reduir les aportacions del riu Jord?? i la Mar Morta est?? disminuint el seu volum de tal manera que segons alguns cient??fics podria desapar??ixer en 50 anys mentre altres diuen que no ho far?? perqu?? en incrementar la salinitat disminuir?? l'evaporaci?? i s???arribar?? a un equilibri f??sic. Hi ha projectes de bombejar aigua cap a la Mar Morta des del Mediterrani o el Mar Roig.