[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Manera negra - Viquipèdia

Manera negra

De Viquipèdia

La manera negra és una modalitat de gravat al buit; la tinta es diposita a les parts gravades. La Matriu (gravat)matriu és de metall, això comporta que és un gravat calcogràfic. Com calcografia, es treballa de manera directa per acció manual.

[edita] Instruments

  • L’instrument més utilitzat per a aquesta tècnica és el granejador. Estri pesat, amb una vora semicircular dentada, que s'aplica amb un moviment de balanceig sobre la planxa de coure deixant les marques de les dents a la superfície. El moviment del granejador deixa la superfície coberta de solcs vorejats de barbes, com en la tècnica del gravat a punta seca.
  • El brunyidor s’utilitza per abrillantar i allisar la planxa. Estris amb aspectes diversos, ens serveixen per realitzar aquesta tasca.

[edita] Procés

Allò singular d’aquesta tècnica, és la manera de procedir damunt la planxa. El procés és llarg i tediós doncs l'artista ha de treballar sobre tota la superfície, granejant primer en un sentit i després en angles rectes al sentit original, després diagonalment en els dos sentits i finalment en totes les diagonals. Si es procedís a l'entintat i estampació de la planxa, la imatge resultant seria d'un color negre uniforme, consistent i vellutat.

En aquest moment l’artista canvia de procediment i comença a aclarir la planxa. L'artista ha de crear la imatge rallant i aplanant la superfície de la planxa, reduint o en alguns casos eliminant per complet les marques del granejador. Quan la imatge està acabada, s'entinta la planxa i s'estampa el gravat. Les gradacions tonals des de les zones del negre consistent fins a les del blanc pur produeixen forts contrasts.