Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Man - Viquip??dia

Man

De Viquip??dia

Ellan Vannin (Manx)
Isle of Man (Angl??s)
(en detall) (en detall)
lema: Quocunque Jeceris Stabit
(llat??: On vulgui que ho llences, s'hi quedar?? dempeus)
Imatge:BritishIslesMan.png
Llengua oficials Cap, per?? l'angl??s ??s la llengua de treball del govern. El Manx t?? reconeixement legal.
Capital Douglas (Doolish)
Senyor de Mann Elisabet II
Tinent Governador Vice-Admirall Sir Paul Haddacks
Ministre en Cap Hon. Donald Gelling MLC
Currency Lliura de Man - El Tresor de l'Illa de Man encunya la seva pr??pia moneda
Zona Hor??ria UTC (DST +1)
Himne Nacional Arrane Ashoonagh dy Vannin
Flor Nacional Cushag
Internet TLD .im
Ocell Nacional Falc?? peregr?? i Corb
Codi Telef??nic 44 (UK area code 01624)

Man (Ellan Vannin en manx) ??s una petita illa del mar d'Irlanda que forma, amb Gran Bretanya, Irlanda i d'altres illes, l'Arxip??lag de les Illes Brit??niques. Pertany a la Corona del Regne Unit (British Crown Dependency). L'himne nacional ??s O halloo nyn ghooie compost per William Henry Gill (1839-1923)

Tradicionalment s'hi parlava manx, si b?? el seu darrer parlant nadiu mor?? el 1974, i ara hi domina l'angl??s (tot i certs intents de revifalla). L'illa t?? una superf??cie de 572 km2 i una poblaci?? de 80.000 habitants aproximadament.

Taula de continguts

[edita] Orografia

L'illa ??s for??a accidentada i muntanyenca. Les principals al????ries s??n les muntanyes Snaefell (620 m), Slicu Chaizu (551 m), North Beerzule (562 m), Cron-ny-irrecha (442 m) i Saint Barrull (483 m). Tamb?? hi ha nombrosos rierols, com els Subby, Dhoo-glas, Santon, Silverburn, Neb i Rhenass, aix?? com nombroses badies al voltant de tot l'illa.

[edita] Economia

L'ocupaci?? tradicional dels habitants de l'illa ha estat l'agricultura i la pesca, i avui dia encara el sector agropequari ??s for??a important, ja que els conreus ocupen els 2/3 de l'illa, per?? la ramaderia nom??s abasteix el mercat local. Tamb?? hi ha alguns jaciments de zinc i plom, ferro, granit, guix i pissarra, per?? all?? que deixa m??s divises ??s el turisme, amb llocs de visites com el castell de Rusthen, seu dels comtes de Derby. Endem??s, el seu peculiar sistema pol??tic i fiscal tant dins del Regne Unit com de la Uni?? Europea permet que l'illa sigui emprada com a parad??s fiscal en nombreses empreses europees, cosa que, malgrat tot, comporta especulaci?? immobiliaria i el desballestament del sistema de vida tradicional.

[edita] Govern

L'illa ??s una possessi?? de la corona brit??nica i gaudeix d'un sistema pol??tic propi. El poder executiu ??s en mans del Lieutenant governor, nomenat per la reina d'Anglaterra per?? aprovat per la Cort de Tynwald p??blicament en una proclama en angl??s i en manx , i que tamb?? ??s el cap de la policia. El poder executiu el t?? la High Court of Tynwald Hill/Ard-whaiyl Tinvaal (el nom de la qual procedeix del n??rdic Thing Vollr Assemblea del poble), instituci?? de clares arrels vikingues, composta de l'House of Keys/Chiare as Feed de 24 membres (amb un speaker), escollits per sufragi universal, vuit per Douglas, dos per Ramsey, un per Peel, un per Castletown i els a ltres dotze pels districtes rurals. Aquesta anomena un Legislative Council/Choonceil Slattyssagh de govern d'onze membres. Tenen compet??ncies plenes en educaci??, agricultura, pesca i govern local. Tamb?? gaudeixen de moneda pr??pia, l'Isle of Man Pound, amb paritat de valor amb la divisa brit??nica.

Placa de matr??cula de l'Illa de Man
Placa de matr??cula de l'Illa de Man

Oficialment, l'illa ??s bil??ng??e angl??s i manx, les llei es publiquen en ambd??s idiomes, el 80 % de la topon??mia ??s original, i els carrers s??n retolats en ambd??s idiomes. L'ensenyament, per??, es fa gaireb?? tot en angl??s, i nom??s s'ensenya el manx en algunes escoles. Des de finals dels 90, a 12 escoles (de 33 de l'illa) s'ensenya el manx com a segona llengua, de manera que el 30 % dels infants de l'illa poden comprendre la llengua. Les institucions locals fan, per??, tot el possible per promoure'l. El departament d'Educaci??, per??, compta des de comen??aments dels 90 amb un Teisht cadjin Gaelgach per promoure la llengua, acusat sovint de passivitat. Tamb?? hi ha una emissora de r??dio, R??dio Manx, que emet en angl??s llevat alguns programes culturals en manx (una hora a la setmana).

[edita] Hist??ria de l'Illa de Man

[edita] Refer??ncies

  • Imma Tubella i Casadevall i Eduard Vinyamata Camp (1978) Les nacions de l'Europa capitalista La Magrana, Barcelona.
  • Xos?? M. N????ez Seixas (1998) Movimientos nacionalistas en Europa en el siglo XX Ed. S??ntesis, Col. Historia Universal Contempor??nea, 26 Madrid.
  • Felipe Fern??ndez-Armesto (1996) Los hijos de Zeus Grijalbo Barcelona
  • GARCIA, Xos?? Lois (1978) Naciones colonizadas d'Europa Occidental Follas Novas, A Cru??a.
  • Alexandre Cirici i Pellicer Lleng??es minorit??ries i dialectes a Europa Altres Nacions, n??m 4-5 1982-1983.
  • Jordi Ventura i Subirats (1963) Les cultures minorit??ries europees Selecta, Barcelona.
  • DAY, Alan; GERMAN, Richard; CAMPBELL, John (1996) Political parties of the world Cartermill Publishing, London

Ferrocarril el??ctric de Man

[edita] Enlla??os externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Man


Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord Bandera del Regine Unit
Bandera d???Anglaterra Anglaterra | Bandera d???Esc??cia Esc??cia | Bandera de Gal??les Gal??les | Bandera d???Irlanda del Nord Irlanda del Nord
Depend??ncies de la Corona: Guernsey| Jersey | illa de Man
Territoris d'ultramar: Anguilla | Bermudes | illes Caiman | illes Falkland | illes Ge??rgia del Sud i Sandwich del Sud | Gibraltar | Montserrat | illes Pitcairn | Saint Helena | Territori Brit??nic de l'Oce?? ??ndic | illes Turks i Caicos | illes Verges Brit??niques