[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Malaltia de Chagas - Viquipèdia

Malaltia de Chagas

De Viquipèdia

Malaltia de Chagas
Classificació i recursos externs
Fotomicrografia de Trypanosoma cruzi (CDC)
ICD-10 B57.
ICD-9 086
DiseasesDB 13415
MedlinePlus 001372
eMedicine med/327 
MeSH D014355
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC

La malaltia de Chagas o tripanosomosi americana, coneguda també com "el mal dels pobres", és una malaltia àmpliament distribuïda per Amèrica del Sud que es transmet mitjançant les femtes infectades d'insectes dels gèneres Rhodnius i Triatoma. Infecta les cèl·lules de glàndules del sistema nerviós i pot provocar lesions importants a l'esòfag, al cor i a l'intestí gros.

El paràsit entra a la sang i és capaç d'arribar al cor, establir-s'hi i malmetre la fibra del muscle cardíac. Això, a llarg termini, pot provocar greus problemes al bombeig de la sang (miocardiopaties). Es calcula que del total dels infectats, entre l'1% i el 3% desenvolupa quadres aguts. El 30% presenta quadres crònics, que es noten a nivell cardíac amb el pas dels anys. Per evitar l'extensió de la malaltia s'hauria d'aprovar un protocol de vigilància i assegurar un subministrament mínim de medicines pal·liatives per als casos aguts. Moltes ONG, acusen a les multinacionals farmacèutiques de no investigar prou la malaltia, ja que molts dels malalts són persones amb pocs recursos econòmics.

A la pel·lícula Invisibles que retrata 5 problemes oblidats al primer món, Isabel Coixet basa la seva col·laboració en aquesta malaltia.