[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lusitans - Viquipèdia

Lusitans

De Viquipèdia

Lusitans (Lusitani) (Λυσιτανοί o Λουσιτανοί) foren un poble de l'oest de la península Ibèrica i després el gentilici per extensió dels habitants de la província romana de Lusitània.

[edita] Poble lusità

Estrabó els esmenta com la mes gran de les nacions d'Ibèria i la que més temps i més freqüentment va lluitar contra els romans fins que van ser sotmesos el 60 aC. Tenien un govern unificat.

El seu origen pot ser celta o d'una cultura prehsitòrica anterior, d'origen indoeuropeu.

[edita] Mitologia

Els lusitans eren politeistes i basaven els ritus religiosos en els sacrificis animals. El panteó suprem estava format per tres déus: Endovelicus, déu de la salut; Ataegina la deessa del renaixement i la lluna i Runesocesius, déu de la javelina o la guerra. Posteriorment van adoptar i transformar diverses divinitats celtes i romanes.

[edita] Vegeu també


Aquest article sobre història és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.