Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lusit?? - Viquip??dia

Lusit??

De Viquip??dia

Aquest article tracta sobre la llengua dels lusitans. Per a altres significats, vegeu ??lusitans??.
Lleng??es paleohisp??niques
Lleng??es paleohisp??niques
Arroyo de La Luz III (C??ceres)
Arroyo de La Luz III (C??ceres)

El lusit?? ??s una llengua paleohisp??nica coneguda per testimonis directes, ??s a dir una llengua que es parlava a la pen??nsula ib??rica abans que la llengua llatina hi esdevingu??s la llengua dominant i de la que se n???han conservat textos. Els documents escrits d???aquesta llengua es documenten ??nicament en alfabet llat?? a finals del s. I aC o potser a principis del I dC.

Aquesta llengua pertany amb seguretat a la fam??lia indoeuropea, per?? la seva possible pertinen??a al grup de les lleng??es c??ltiques ??s un tema encara discutit: per alguns investigadors seria una llengua clarament no-c??ltica pel fet que conserva el fonema /p/, mentre que per d???altres seria una llengua c??ltica en la que s???hauria conservat el fonema /p/.

Les inscripcions en aquesta llengua s??n molt escasses: cinc o quatre si s'interpreta que dos fragments pertanyen a la mateixa inscripci??. Els jaciments on han aparegut corresponen al territori que les fonts cl??ssiques atribueixen als lusitans: Lamas de Moledo i Cabe??o das Fraguas (Beira Alta, Portugal) i Arroyo de La Luz (C??ceres, Espanya). Totes les inscripcions han estat realitzades sobre roques naturals.

[edita] Textos d'exemple

  • Cabe??o das Fraguas (Beira Alta, Portugal)

OLIAM TREBOPALA INDI PORCOM LAEBO COMMAIAM ICONA LOIMINNA OILAM VSSEAM TREBARVNE INDI TAVROM IFADEM REVE TRE[

(Transcripci?? Villar 1996)

  • Lamas de Moledo (Beira Alta, Portugal)

RVFVS ET TIRO SCRIPSERVNT VEAMINICORI DOENTI ANGOM LAMATICOM CROVCEAI MACA REAICOI PETRANOI RADOM PORGOM IOVEAI CAEILOBRIGOI

(Transcripci?? Villar 1996)

[edita] Bibliografia

  • Gorrochategui, Joaqu??n (1987): ??En torno a la clasificaci??n del lusitano??, Actas del IV coloquio sobre lenguas y culturas paleohispanicas, pp. 2-3.
  • Untermann, J??rgen (1997): ??Lusitanisch, keltiberisch, keltisch??, Veleia 2-3, pp. 57-76.
  • Untermann, J??rgen (1997): Monumenta Linguarum Hispanicarum. IV Die tartessischen, keltiberischen und lusitanischen Inschriften, Wiesbaden.
  • Villar, Francisco (1996): Los indoeuropeos y los or??genes de Europa, Madrid.
  • Villar, Francisco; Pedrero Rosa (2001): ??La nueva inscripci??n lusitana: Arroyo de la Luz III??, Religi??n, ??Lengua y Cultura Prerromanas de Hispania, pp. 663-698.