[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Luis Walter Álvarez - Viquipèdia

Luis Walter Álvarez

De Viquipèdia

Credencial de Luis Walter Álvarez al Laboratori Nacional de Los Alamos durant el Projecte Manhattan
Credencial de Luis Walter Álvarez al Laboratori Nacional de Los Alamos durant el Projecte Manhattan
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1968)

Luis Walter Álvarez ( San Francisco, EUA 1911 - Berkeley 1988 ) fou un físic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1968.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 13 de juny de 1911 a la ciutat de San Francisco, a l'estat nord-americà de Califòrnia nét del metge asturià Luis F. Álvarez. Es llicencià en física per la Universitat de Chicago i aconseguí el doctorat l'any 1936.

Encara que va ser professor de la Universitat de Berkeley durant tota la seva carrera va treballar també a l'Institut Tecnològic de Massachusetts entre els anys 1940 i 1943, així com al laboratori de Metal·lúrgia de la Universitat de Chicago entre 1943 i 1944, i va col·laborar en el Projecte Manhattan per a la fabricació de la bomba atòmica.

Morí l'11 de setembre de 1988 a la ciutat californiana de Berkeley.

[edita] Recerca científica

Va dirigir la construcció del primer accelerador de partícules lineal de protons entre 1946 i 1947 i va inventar la càmera de bombolles d'hidrogen líquid, amb la qual va identificar molts estats de ressonància de partícules ja conegudes. Al llarg de la seva carrera va tocar un ampli ventall de temes físics, com els raigs còsmics (és el codescobridor de l'efecte Est-Oest), física nuclear, tema en què estudià la captura d'electrons K, la producció de neutrons lents i descobrí la radioactivitat del triti i diversos temes de física d'altes energies.

El 1968 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física per les seves contribucions en la classificació de partícules elementals gràcies a l'acclerador de partícules lineal.

Al costat del seu fill, el geòleg Walter Álvarez, va proposar la teoria de l'extinció dels dinosaures per efecte de la caiguda d'un gran meteorit a la Península de Yucatán, Mèxic. En el camp de l'arqueologia també es féu famós pel seu sistema per observar l'interior de les piràmides d'Egipte per mitjà dels raigs X.

[edita] Reconeixements

En nom seu s'anomenà l'asteroide (3581) Alvarez descobert el 25 d'abril de 1985 per Carolyn S. Shoemaker.

[edita] Enllaços externs