[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Llerona - Viquipèdia

Llerona

De Viquipèdia

Coordenades: 41° 38′ 52.37″ N 2° 17′ 59.73″ E

Santa Maria de Llerona. Esglèsia fortificada del segle X.
Santa Maria de Llerona. Esglèsia fortificada del segle X.

Llerona és un nucli de població que forma part de les Franqueses del Vallès, al Vallès Oriental. Compta amb una població d'uns 800 habitants (en 2005).

Hi ha diverses versions sobre l'origen del nom Llerona. La que te més pes és que el nom prové d'una moneda anomenada Lauro a l'època dels romans. D'aquí vingué el nom de Laurona, per més tard esdevenir Llerona.

És regit pel consell del poble de Llerona sota les directrius de l'ajuntament de les Franqueses del Vallès. L'actual edifici del consell del poble, va ser construit per Manuel Raspall per a fer d'escola en 1931.

El territori es distribueix en dues zones: Pla de Llerona, a nivell del riu congost i Dalt riba en un pla uns 30 m. per sobre de l'anterior i pel qual transcorre la carretera de la Garriga a Granollers.

[edita] Patrimoni arquitectònic

Destaca la seva església parroquial romànica de Santa Maria de Llerona del segle X, ubicada al Dalt riba. Va ser fortificada al segle XV, ja que va ser refugi dels remences als volts del 1485.

L'antiga església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria, del segle XI, amb absis rodó, molt modificada al segle XX, emplaçada a la vora de Can Guilla. Va ser església parroquial fins el 1575, que es va fondre amb l'actual Sta. Maria.

Can Margens. Segle XVI.
Can Margens. Segle XVI.

Masos d'interès:

  • Can Tries o Can Riambau, al pla de Llerona; amb finestrals gòtics del segle XVI i reformat al segle XX.
  • Can Santa Digna, documentada al segle XV, si bé l'actual edifici és del XVII amb una capella del segle XII.
  • Can Màrgens, amb barri i una capella dedicada a santa Margarida.
  • Altres masos són Ca l'Enrani, Can Rovira del Villar, Can Gorgs, Ca l'Aimeric, Can Turó, el Molí d'en Bou, Can Jovany, Can Roig, Can Llampalles i Can Ties.

[edita] Enllaços externs