[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Likud - Viquipèdia

Likud

De Viquipèdia

El Likud (ליכוד, vol dir literalment consolidació) és un partit de la dreta liberal i conservadora israeliana. Actualment és el primer partit d'Israel. El seu líder, de 1999 a 2005 era Ariel Sharon, Primer Ministre d'Israel.

És l'hereu del sionisme revisionista de Zeev Jabotinsky, que s'oposava al domini del laborisme sobre el sionisme. És creat el 1973, quan el Gahal (dreta nacional i liberal) i el La'am (dreta nacional) decideixen reunir-se per a les eleccions legislatives. A conseqüència de les nombroses fraccions que implicaven ja els dos partits fundadors, cal esperar fins el 1988 perquè el Likud es faci un verdader partit unitari. El seu primer líder és Menahem Begin, que es fa Primer Ministre d'Israel el 1977, posant fi al domini dels laboristes que venia del període del Yishouv. El govern de Begin és sobretot marcat per la firma dels acords de Camp David el 1979. El 1983, Begin es retira.

És reemplaçat per Yitzhak Shamir, que superat per la situació econòmica del país, proposa als laboristes encapçalats per Shimon Peres formar un govern d'unió nacional. Peres accepta i és elegit Primer Ministre amb el suport del Likud. Shamir torna a ser Primer Ministre el 1986, governant en coalició fins el 1990, on els laboristes abandonen la coalició.

El 1991, Shamir accepta les negociacions de Madrid que havien de preparar la pau per a l'Orient Mitjà. Però, es nega a prendre compromisos reals per por de perdre la seva feble majoria. El 1992, guanyen els laboristes.

Molt reticent als Acords d'Oslo, comença un tomb cap a un liberalisme econòmic més marcat sota la influència del seu nou líder a partir de 1993, Benyamin Netanyahou.

El 1996, Netanyahou esdevé Primer Ministre d'Israel, i para el procés de pau, encara que porta en paral·lel una política econòmica molt liberal.

El 1999, El laborista Ehud Barak esdevé Primer Ministre. El Likud escull un nou líder, Ariel Sharon, que arriba a ser Primer Ministre el 2001. Aquest realitza l'evacuació de Gaza el setembre de 2005 i poc després deixa el partit el 21 de novembre de 2005 després de l'oposició continua d'una part dels executius del Likud i la dissolució de la seva aliança governamental amb els laboristes, per fundar el seu propi partit, Kadima. L'home fort del Likud torna a ser Benyamin Netanyahou que guanya les eleccions primàries del partit, el 19 de desembre de 2005.