[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Les Cabanasses - Viquipèdia

Les Cabanasses

De Viquipèdia

Les Cabanasses, el 16 de juny de 2004
Les Cabanasses, el 16 de juny de 2004

Les Cabanasses són dues masies situades a l'Alta Ribagorça, concretament a la Vall de Boí, 2 km abans d'arribar a Barruera, venint de Pont de Suert. Actualment té 7 habitants (2006).

Sempre ha fet d'hostal de pas per als viatgers que anaven al Balneari de Caldes de Boí. Abans del 1951 a peu i després, per la nova carretera.

[edita] Història

L'any 1157, Bernat d'Erill, de la família dels Comtes d'Erill, va peregrinar a Jerusalem i va fer una donació del loc de Cardet al Monestir de Lavaix. Aquí es parla d'un Camp Mas (que podria ser les Cabanasses) i la deixa al Joglar Pere Bernat. Més avall de les Cabanasses hi havia dues pedres grans que marcaven l'entrada a la Vall de Boí, en aquestes roques hi havia una santa, Santa Maria, la qual era molt venerada. L'any 1622, fra Martín Espot feu edificar una capella prop d'aquestes roques, on va traslladar la santa. No es disposa de cap més dada fins que el 1872 quan Josep Monsó i Rei, un senyor de La Pobla de Segur, que va comprar Les Cabanasses als frares. Llavors funcionava com un petit hostal juntament amb la capella. A partir del 1872 el cognom Monsó comença a formar part de la història de la casa. El 1925 es va fer un petit canal, i una petita Central que donava llum a la casa, el 1930 es va ampliar la Central i llavors donava llum al poble de Cardet. Sempre hi ha passat un camí, per tota la Vall, però l'any 1951, es va construir la carretera L-500, i el camí va desaparèixer.

Coordenades: 42° 29′ 30.05″ N 0° 46′ 53.93″ E