[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leo Esaki - Viquipèdia

Leo Esaki

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1973)

Leo Esaki (en japonès: 江崎 玲於奈) ( Osaka, Japó 1925 ) és un físic japonès guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1973.

[edita] Bibliografia

Va néixer el 12 de març de 1925 a la ciutat japonesa d'Osaka. Va estudiar física a la Universitat de Tòquio, llicenciant-se el 1947 i doctorant-se el 1959. Després de treballar com investigador a l'empresa Sony, el 1960 es traslladà als Estats Units on va ser contractat en el centre d'investigació de l'empresa IBM Thomas J. Watson Research Center.

[edita] Recerca científica

Interessat en la mecànica quàntica realitzà investigacions al voltant de l'efecte túnel sobre els semiconductors i superconductors, explicant l'efecte del díode d'Esaki pel qual estudià el pas d'electrons a través d'una barrera sòlida sense deixar cap rastre, reagrupant-se després en la seva formació inicial. Aquesta teoria té aplicacions actuals en electrònica, medicina i astronàutica.

L'any 1973 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, juntament amb Ivar Giaver i Brian David Josephson, pels experiments al voltant de semiconductors i superconductors.

[edita] Enllaços externs