[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lebena - Viquipèdia

Lebena

De Viquipèdia

Lebena es un lloc arqueològic de la Prefectura d'Heràkleion, situat a la costa sud de Creta.

El lloc fou habitat ja vers abans del 3000 aC. Al començament del segle IV aC els habitants de Gortina hi van fundar un santuari dedicat a Asklepios o Asclepi. En el terratrèmol del 46 aC el santuari fou destruït però després reconstruït. Vers el segle IV i V un petit establiment es va desenvolupar al lloc i es va erigir una basílica. L'església bizantina de Sant Joan fou construïda al segle XIV. Tres altres esglésies, anteriors al segle IX, s'han trobat sota Sant Joan.

El temple d'Asclepi, al sud-oest, està datat al segle I o començaments del segle II (l'anterior fou destruït per un terratrèmol). Les parets son fetes de rajoles i revestides de marbre blanc amb una altura de 3,40 metres; dos columnes de marbre i les estàtues d'Asclepi i d'Hygeia es van conservar dins el temple. Al oest una estoa construïda al mateix temps que el temple anava fins el nord del temple en un trajecte de 27 metres; l'estoa del nord va ser construïda després (segle II) i se'n conserven les bases i alguna part de les columnes de marbre (aquesta part segurament era el santuari del temple).

El anomenat Tresor, anterior al temple i al pòrtic, es la part inferior d'aquest; fou construït vers el segle III aC i el seu terra està cobert de mosaics que formen dos panels on apareixen un cavall marí i palmeres; l'entrada al lloc te un enfonsament de 1,90 metres que es destinava a acollir les ofrenes.

Un font important es troba al sud del Nimphaion (Nimfeu), que es una sala amb dos arcs construïda amb rajoles, i situada al límit est de l'estoa del nord. També s'han trobat dues cisternes usades segurament per banys terapèutics.

Les excavacions dirigides per l'escola italiana d'arqueologia d'Atenes es van desenvolupar el 1900, 1910 i 1912-1913 i es va descobrir el santuari i altres edificis. Posteriors excavacions han ampliat els treballs i han descobert restes minoiques (un establiment i tombes al petit turó anomenat Anginaropapouro). Les columnes del temple foren restaurades quant va ser excavat.