[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Laomedó de Troia - Viquipèdia

Laomedó de Troia

De Viquipèdia

Segons la mitologia grega, Laomedó o Laomedont (en grec Λαομέδων Laomédon) fou el rei mític de Troia que va bastir les famoses muralles inexpugnables de la ciutat.

Laomedó era fill d'Ilos, fundador de la ciutat de Troia, i la seva esposa Eurídice. La família reial es completava amb les dues germanes de Laomedó; Temista i Teleclea.

De jove, Laomedó va mantenir una relació amb la nimfa nàiade Caliba qui li va donar un fill:

  • Bucolió

Posteriorment es va casar amb una dona que rep diversos noms (Estrimo, Rhoeo, Plàcia, Thoosa, Zeuxippa) i després amb Leucippa.

Heracles i Laomedó, gravat en una ampolla del segle I
Heracles i Laomedó, gravat en una ampolla del segle I

Els seus fills amb Estrimo foren:

L'escriptor grec del segle II aC Apol·lodor d'Artemita esmentava també diverses filles seves:

Durant el regnat de Laomedó es va remodelar la ciutat de Troia fins convertir-la en una de les ciutats més importants del món grec antic. Per fer-ho va rebre l'ajut de Posidó i Apol·lo, expulsats temporalment de l'Olimp per rebel·lar-se contra Zeus; Posidó va construir les muralles i Apol·lo les edificacions del Mont Ida.

Després d'acabar la feina, Laomedó no els va donar la recompensa promesa (tot el bestiar nascut en un any) i els va expulsar dels seus dominis; com a càstig Apol·lo envià una epidèmia de pesta mentre que Posidó va enviar un monstre marí a assolar la costa del país. Un oracle va dictaminar que s'havien d'oferir sacrificis humans al monstre; una vegada li va tocar el sacrifici a una filla de Laomedó, de nom Hesíone. En aquell temps, Heracles es trobava a la Tròade, de camí cap al país de les amazones, i s'oferí a alliberar-la a canvi d'uns cavalls divins propietat del rei. Aquest acceptà el tracte, però després que Heracles hagué alliberat la seua filla es negà a complir la seua part.

Heracles, en revenja, va atacar Troia i va matar a Laomedó i tots els seus fills, excepte Podarces que va donar-li un vel daurat per salvar la vida (des de llavors fou conegut com Príam, que significa el que compra). A més, Hesíone fou donada a l'argonauta Telamó.

[edita] Bibliografia

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997. ISBN 84-297-4146-1, plana 133.


Precedit per:
Ilos
Rei de Troia
Succeït per:
Príam