[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Langile Abertzaleen Batzordeak - Viquipèdia

Langile Abertzaleen Batzordeak

De Viquipèdia

Langile Abertzaleen Batzordeak o LAB, (Comissions d'Obrers Patriotes) és un sindicat basc nacionalista i de classe, integrat en l'esquerra abertzale, i considerat part del Moviment d'Alliberament Nacional Basc.

Va ser fundat en la tardor de 1974, com a una organització de masses i moviment assembleari per a l'alliberament de la classe obrera basca, tant des d'un punt de vista nacional com social, recollint en aquest moment una tradició obrerista i abertzale que havia estat present en les primeres Comissions Obreres representatives, així com en l'organització Comissions Obreres Abertzales (COA). Entre els seus fundadors més coneguts figuren el líder abertzale Jon Idigoras, que va participar en les seves primeres assemblees i va formar part de la direcció, així com José Luis Cereceda, Martin Auzmendi o Xabier Elorriaga. En 1977, per decisió de la Assemblea Nacional, LAB passa de ser un moviment assembleari a sindicat, procedint-se a la seva inscripció i legalització en els registres corresponents.

En l'actualitat supera els 40.000 afiliats cotitzadors, manté al voltant d'un 16% de representativitat en els territoris en els quals actua i el seu secretari general és Rafael Díez Usabiaga. Després de la il·legalització de Batasuna en 2002, el sindicat LAB és l'única organització important del Moviment d'Alliberament Nacional Basc que roman en la legalitat. A partir del seu congrés de l'any 2000, celebrat a Donostia, ha estès la seva activitat sindical als territoris de Lapurdi, Zuberoa i Nafarroa Behera, a Iparralde.


[edita] Enllaços externs