[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Serreta-Ull del Moro - Viquipèdia

La Serreta-Ull del Moro

De Viquipèdia

La Serreta. L'alt dels Dubots i l'Ull del Moro des de la Zona Nord
La Serreta. L'alt dels Dubots i l'Ull del Moro des de la Zona Nord

Situat entre els termes municipals d'Alcoi, Cocentaina i Penàguila, en les acaballes del Sistema Bètic amb una direcció predominant SO-NE, rodeja junt amb el Biscoi i el Carrascar de la Font Roja la ciutat d'Alcoi pel sud.

Està format per dos nuclis muntanyosos l'alt dels Dubots de 1050 metres a l'est i l'Ull del Moro de 908 metres. Un tercer element del conjunt seria el Tossal de les Creuetes a l 'oest amb 802 metres. Junt amb el Barranc del Cint és la muntanya que més impacte visual té sobre la ciutat d'Alcoi, sobre tot a la Zona Nord.

Està en prou bon estat de conservació a pesar de la pressió demogràfica que patix per la proximitat dels nuclis d'Alcoi i Cocentaina. En els últims quinze anys a patit un parell d'intents d'incendi, un d'ells amb dos focus que van aparéixer simultàniament. En la seua part baixa ens trobem amb pinedes de repoblació mentres que la seua part alta està coberta per bosc autòcton mediterrani on predomina la carrasca.

La CV-70 el creua en direcció Alcoi a Benilloba per la vessant nord. La CV-785 l'envolta pel sud direcció Benifallim. Actualment s'està construint la variant d'Alcoi a la A-7 en les seues faldes.

Taula de continguts

[edita] Jaciments arqueològics

En la part alta de l'alt dels Dubots es troba enclavat el Jaciment arqueològic de La Serreta important santuari i necròpolis ibèrica així com les restes d'un observatori de la guerra civil que donava la veu d'alarma i alertava de les incursions aèries italianes provinents de Les illes[1]. Popularment sempre s'ha cregut que era un antiaeri. En el terme municipal de Cocentaina es troba el castell de Penella i l'ermita de Sant Tomàs.

[edita] Masos

Són importants, arquitectònicament parlant el mas Roig, el mas de la Serreta i el mas de la Font de la Salut. Altres són el mas de la font del vicari, el mas de Jaume, la caseta del rebolcat, el mas de la llobera o la coneguda Venta Nadal en La Penella.

[edita] Fonts

Ull del Moro
Ull del Moro

La font de la Salut i la font de Penella.

[edita] Altres

La Cova Juliana i el Pou de Forminyà.

[edita] Enllaços externs

Mapa toponímic d'Alcoi

[edita] Arqueologia

[edita] Senderisme

Com podeu veure la zona atrau a molts amants del senderisme i la bicicleta de muntanya i no compta amb les severes restriccions dels parcs naturals pròxims.

[edita] Notes

  1. BENEITO, Àngel, (2007). Alcoi, objetivo de guerra. Alcoi: Produciones Kronos S.L.. ISBN 978-84-612-0196-9

Coordenades: 38° 41′ 14.96″ N 0° 26′ 18.16″ O