[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

L'església d'Auvers-sur-Oise - Viquipèdia

L'església d'Auvers-sur-Oise

De Viquipèdia

L'església d'Auvers-sur-Oise
Van Gogh, 1890
pintura a l'oli, 94 × 74 cm
Museu d'Orsay, París

L'església d'Auvers-sur-Oise és una pintura a l'oli realitzada per Van Gogh el 1890 i actualment exposada al Museu d'Orsay de París.

Després de deixar l'hospital de Sant Romieg de Provença el 16 de maig de 1890, va abandonar el sud de França per dirigir-se al nord. Va fer una visita al seu germà Théodore van Gogh a París i després va marxar a Auvers-sur-Oise, per consell del seu amic Camille Pissarro, perquè el tractés el doctor Paul Gachet. Aquí Van Gogh va passar el que serien les seves últimes deu setmanes de vida i en aquest breu lapse de temps va pintar un centenar de quadres. Van Gogh va pintar durant un temps les flors del jardí del doctor, i després va anar dedicant-se a la població i al seu entorn. Així va descobrir l'església del poble, d'estil gòtic, que va pintar en aquest quadre.

L'església s'alça sobre un turó lleument elevat. El cel és d'un color blau profund, que es reflecteix a les àmplies vidrieres. La part superior del quadre està il·luminat brillantment pel sol, però l'església està coberta per la seva pròpia ombra, i ni reflecteix ni emana d'ella cap llum pròpia. Al voltant de l'església es distingeix herba verda i camins, banyats de llum, que porten a direccions diferents. El tema dels camins divergents també apareix a Camp de blat amb corbs. Per un d'ells s'apropa una camperola al temple. Als laterals del quadre poden distingir-se les cases del poble i arbres. Els colors són forts. Les pinzellades s'han aplicat amb vigor.

És un dels darrers quadres de Van Gogh i, tanmateix, res no permet pensar en la desesperació que el portaria al suïcidi.


[edita] Enllaços externs