[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Krav Magà - Viquipèdia

Krav Magà

De Viquipèdia

Krav Magà o kravmagà[1] (de l'hebreu קרב מגע: "combat de contacte") és una art marcial desenvolupat originalment a Txecoslovàquia en els anys 30 del segle XX. El desenvolupador va ser Imi Lichtenfeld. Quan Lichtenfeld va arribar a Palestina abans de la creació de l'estat d'Israel, va començar a ensenyar el combat mà a mà a la Haganàh, l'Exèrcit clandestí jueu. Després de la creació d'Israel, el Krav Magà va ser adoptat per les forces armades i la policia israelianes com art marcial preferent. Quan Lichtenfeld es va retirar després d'una llarga carrera com instructor de combat en les Forces de Defensa d'Israel (FDI), va començar a ensenyar el Krav Magà a la població civil. D'aquesta manera va sorgir una versió civil basada en els principis de la defensa personal.

En síntesi, els principis fonamentals de combat dicten que tota resposta de defensa personal deu complir amb tots els criteris següents:

En una situació donada, la defensa o atac deu ser:
  • els més ràpids
  • els més forts
  • els més curts
  • els més naturals
  • i al gra (per exemple, si hom vol escapar, cal escapar; si hom vol copejar, cal copejar).

La idea bàsica consisteix en ocupar-se primer de l'amenaça immediata, impedir que l'agressor torni a atacar, després neutralitzar al contrari. Es fa èmfasi en llevar-li immediatament la iniciativa a l'agressor. Es val sortir corrent (retir tàctic), si la situació ho dicta. El Krav Magà serveix davant contraris armats i davant contraris múltiples. També permet combatre en àrees tancades, com els avions. El Krav Magà compte amb moltes tècniques de desarmament, i en la seva pràctica se subratlla el combat en circumstàncies fora del comú. Abans de 1985, els experts del Krav Magá estaven a Israel. Pocs estrangers anaven a Israel a estudiar el Krav Magà, i cap israelià bé entrenat sortia d'Israel per a dirigir escoles de Krav Magà. La primera persona no israelià i no jueva que se sap dirigeix una escola on s'imparteix exclusivament el Krav Magà és el nord-americà Darren Levine, qui ensenya Krav Magà a Los Àngeles. La primera persona no israelià i no jueva certificada com expert i instructor va ser James Keenan, també nord-americà. Des de la mort de Lichtenfeld, han sorgit diverses escoles i associacions de Krav Magà.

Cap assenyalar que el Krav Magà no és un esport i manca d'aspecte competitiu.

A tall de nota històrica, el nom original del Krav Magà va ser Kapap, sigles de Krav Panim el Panim, combat cara a cara.

[edita] Vegeu també

  • Krav Maga Maor

[edita] Enllaços externs

  1. El lletrejo de "kravmagà" com una paraula és més corregeix (encara que més rar). L'idioma català no inclou la paraula "krav".