[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Forces de Defensa d'Israel - Viquipèdia

Forces de Defensa d'Israel

De Viquipèdia

Imatge:Idf logo4.jpg
Emblema de les FDI
Soldats israelianes a la vora d'un tanc Merkava.
Soldats israelianes a la vora d'un tanc Merkava.

Les Forces de Defensa d'Israel (en hebreu צבא הגנה לישראל, Tsva Hahagana LeYisrael), anomenat abreviadament צה"ל (Tsáhal), és el nom genèric per a les forces armades israelianes, creades a partir d'unitats preexistents del Exèrcit Britànic i de l'ala paramilitar de la Haganà darrere la fundació de l'Estat d'Israel a 1948. Els seus objectius son la «defensa de l'existència, la integritat territorial i la sobirania de l'Estat d'Israel» i la «protecció dels seus habitants». Donat l'estat de constant activitat militar a les fronteres israelians des de 1948, el Tsáhal es una de les institucions més importants i nombroses de l'Estat, i el gran número de militars professionals es veu suplementat pel Servei militar obligatori per a la majoria del ciutadans majors de 18 anys, tant homes com dones, així com per un llarg període de reserva. Els homes realitzen un servei militar de 3 anys i les dones, un servei de 21 mesos, els dos amb la possibilitat de ser contractats, si es que l'exèrcit els requereix, per un període d'uns anys o de per vida.

[edita] Historia del Tsáhal

Les Forces de Defensa d'Israel es van crear el 28 de maig de 1948, en el moment de la fundació de l'Estat d'Israel i la guerra àrab-israeliana del 1948, succeint així a la Haganà (organització paramilitar jueva). De 1949 a 1956, diversos conflictes regionals provaren la seua efectivitat.

De 1956 a 1966, el Tsáhal encarà menys conflictes, el que va permetre la modernització i convertir-se en un efectiu exèrcit professional. A aquest període, Israel desenvolupà noves tecnologies i amb això un armament superior.

Desprès de una dècada relativament tranquil·la, el Tsáhal va fer front a cinc guerres importants amb els seus veïns àrabs en menys de 50 anys: la Guerra dels Sis Dies (1967), la Guerra de Desgast (1969-1970), la Guerra del Iom Kippur (1973), la Primera Guerra del Líban (1982-2000) i la Segona Guerra del Líban (2006), en les que Israel va expandir les seues fronteres gracies a les successives victòries militars.

[edita] Enllaços externs