Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kitakyushu - Viquip??dia

Kitakyushu

De Viquip??dia

La ciutat de Kitaky??sh?? a la prefectura de Fukuoka
La ciutat de Kitaky??sh?? a la prefectura de Fukuoka

Kitaky??sh?? (en japon??s: ????????????Kitaky??sh??-shi), que significa literalment Kyushu nord, ??s una ciutat de 993 483 habitants (2005) situada a la prefectura de Fukuoka, a l'illa de Kyushu, Jap??. La ciutat reuneix, de fet, cinc ciutats (Wakamatsu, Yahata, Tobata, Kokura i Moji) i forma, juntament, amb Fukuoka-Hakata una ??nica aglomeraci?? urbana.

L'any 2005 la densitat de poblaci?? era de 2,040 habitants per km??. La seva ??rea total ??s de 486,81 km??.

Taula de continguts

[edita] Geografia

L'estret de Kanmon  vist des de l'espai, amb Kitaky??sh?? a l'esquerra i Shimonoseki a la dreta
L'estret de Kanmon vist des de l'espai, amb Kitaky??sh?? a l'esquerra i Shimonoseki a la dreta

La ciutat es troba al nord de l'illa de Kyushu, a l'estret de Kanmon (en japon??s, ???????????? Kanmon Kaiky??).

[edita] Barris

Kitaky??sh?? t?? set barris (en japon??s, ??? ku):

??rea (km??)
Kokura Kita-ku ???????????? 39,27
Kokura Minami-ku ???????????? 170,25
Moji-ku ????????? 73,37
Tobata-ku ????????? 16,66
Yahata Higashi-ku ???????????? 36,36
Yahata Nishi-ku ???????????? 83,04
Wakamatsu-ku ????????? 67,86

L'any 2005 estava previst que la ciutat de Nakama pass??s a convertir-se en el vuit?? barri de Kitaky??sh amb el nom de Nakama-ku. Tanmateix, la fusi?? va ser rebutjada el 24 de desembre de 2004 pel consell de Nakama, tot i que el proc??s d'unificaci?? havia estat iniciat per la pr??pia ciutat de Nakama. La ra?? era que la representaci?? de la ciutat passaria de 21 regidors a nom??s 3 dins de la ciutat de Kitaky??sh??.

Kokura Castle (Kokura-j??) in central Kokura.
Kokura Castle (Kokura-j??) in central Kokura.

[edita] Transport

Kitaky??sh?? ??s un nus important de comunicacions entre les illes de Honsh?? i Ky??sh??, per la seva posici?? estrat??gica al costat sud de l'estret de Kanmon. La ciutat t?? un gran port.

[edita] Avi??

El 16 de mar?? de 2006 va obrir el [[Nou aeroport de nou aeroport de Kitakyushu, amb servei les 24 hores. Es troba situat en una illa artificial en el golf de Suo Nada en el mar interior de Seto, propo de la ciutat de Kanda. Estar?? connectat amb l'estaci?? de Kokura amb un tren r??pid. La companyia StarFlyer, que t?? la seu a la ciutat, va comen??ar a operar en inaugurar-se l'aeroport. L'aeroport ??s m??s gran que l'antic aeroport de Kitakyushu.

[edita] Tren

L'estaci?? de Kokura, que pertany a la companyia JR Kyushu, ??s la pen??ltima estaci?? del Shinkansen Sanyo abans de l'estaci?? de Hakata (final) i tots els Shinkansen hi paren. Tamb?? hi ha servei de trens locals i expr??s de les linies de Kagoshima i Nippo. A m??s a m??s hi ha una linia de monorail.

L'estaci?? de Mojiko ??s l'estaci?? terme de la linia de Kagoshima (en japon??s, Kagoshima honsen) que ??s la l??nia m??s important de la xarxa de trens de la JR Kyushu.

El monorail de Kitakyushu enlla??a l'estaci?? de Kokura amb el barri de Kokura Minami.

The Trans-Dokaiwan ferry, usually called the Waka-To ferry, between Wakamatsu and Tobata
The Trans-Dokaiwan ferry, usually called the Waka-To ferry, between Wakamatsu and Tobata

[edita] Vaixell

Kitaky??sh?? ??s el port m??s gran de transbordadors (ferris) de la part occidental del Jap??. Hi ha servei entre Kitaky??sh?? i Shimonoseki, Matsuyama, Tokushima, K??be, ??saka, T??ky??, Ulsan (Corea), Busan (Corea). El port m??s important ??s a Shin-Moji, per?? tamb?? a Moji-ko i a Kokura prop de l'estaci??.

Tres linies donen servei a l'estret de Kanmon. S??n Trans-Dokaiwan (Waka-To) Ferry, The Kanmon Straits Ferry i The Kanmon Straits Liner.

[edita] Ponts

Dels ponts que connecten la ciutat amb altres indrets, cal destacar els dos m??s llargs. S??n el Pont de Kanmonkyo sobre l'estret de Kanmon (en japon??s, Kanmon Kyo) que enlla??a Kitaky??sh?? (de l'illa de Ky??sh??) i Shimonoseki (a l'illa de Honsh??), que ??s el m??s llarg, i el pont que enlla??a els barris de Tobata i Wakamatsu (en japon??s, Waka-To ??-hashi).



[edita] Enlla??os externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Kitakyushu