[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Katanga - Viquipèdia

Katanga

De Viquipèdia

Estat de Katanga
Bandera de la Federació
La bandera de Katanga durant el període independent
Ubicació del Katanga en el Congo
Capital Lubumbashi
Creació Juny de 1960
Disolució Gener 1963
Gentilici Katangueny

Katanga és una regió de la República Democràtica del Congo que fou un estat independent del 1960 al 1963. La capital és Lubumbashi.

Taula de continguts

[edita] Composició ètnica

És habitada pels grups ètnics luba, hemba, tumbwe, lunda, bemba i lala.

[edita] Economia

És importants tradicionalment per les seves riqueses mineres, com zinc, a la regió de Kibara (al Nord) i la de coure (al Sud), així com les produccions de cobalt, cadmi i germani.

[edita] Història

Formà part del regne lunda (segle XVIII) i més tard de l'imperi nyamwezi de Burundi. Fou annexada al Congo Belga el 1891, com a possessió personal del rei Leopold II de Bèlgica.

Entre el 1920 i el 1933 gaudí d'una gran autonomia, però de fet fou controlada per les grans companyies mineres europees. El 1960 aquestes feren costat al partit federalista Conakat, dirigit per Moïse Tshombé, enfront del centralisme de Patrice Lumumba, i l'11 de juliol es declarà independent. Això i l'assassinat de Lumumba provocaren una guerra civil que conduí a la intervenció de les forces de l'ONU. Katanga romangué dins la República Democràtica del Congo (República del Zaire en 1971-97). Hi ha hagut diversos intents secessionistes el 1977, 1978 i 1984, sense cap èxit.

[edita] Enllaços externs